Aktuális

Könnyebben hízik, aki kevesebbet keres

A szegényebb nők körében jóval nagyobb az esélye az elhízásnak, ám a férfiaknál nem érvényes ez az összefüggés – állapították meg amerikai kormányzati kutatók.

A felmérés szerint a nagyobb iskolázottság azonban mindkét nemnél egyértelműen csökkentette annak valószínűségét, hogy az illető elhízott volna.
Az amerikaiak kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. A felnőtt népesség 26,7 százaléka, 72 millió ember számít elhízottnak, vagyis a testsúlyából és magasságából számított testtömegindexe (BMI) meghaladja a 30-at.

Az egészségügyi statisztikákat készítő országos központ, az NCHS éves jelentéséhez 5 ezer ember adatait elemezte. A felmérésből kiderült, hogy az elhízottak 41 százaléka magas jövedelmű háztartásban él, ahol a bevétel meghaladja a szegénységi küszöb 3,5-szeresét. Ez egy négytagú családot figyelembe véve legkevesebb 77 ezer dollár (mintegy 16 millió forint) évente. A szegénységi küszöb 1,3-szerese és 3,5-szerese közötti bevétellel bíró háztartásokban élők 39 százaléka volt elhízott. A szegénységi küszöb 1,3-szeres értéke, vagyis négyfős háztartásra kiszámítva 29 ezer dolláros (mintegy 6 millió forint) éves jövedelem alatt élő családokban élőknek viszont csak 20 százaléka bizonyult kövérnek.

Könnyebben hízik, aki kevesebbet keres

A legmagasabb jövedelmű családokban élő férfiak 39 százaléka, míg a legalacsonyabb jövedelmű háztartásokban élőkének csak 29 százaléka volt elhízott.  A nőknél ezzel szemben fordított összefüggést tárt fel a felmérés: a megfelelő arány rendre 29, illetve 42 százalék volt.
Az iskolázottságnak jelentős szerepe mutatkozott. A diplomás férfiak 27 százaléka volt elhízott, míg a középiskolai végzettséggel sem rendelkezőknek 32 százaléka, a nőknél ez az arány 23, illetve 42 százalék volt.
Egy másik, gyerekek körében végzett felmérés azt találta, hogy a jómódú családokban élő fiúk és lányok 12 százaléka, a legszegényebb háztartásokban nevelkedő gyerekeknek viszont 19 százaléka számított elhízottnak. /MTI/

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top