Aktuális

Immunerősítés citrusokkal és karácsonyi fűszerekkel

Szegfűszeggel telitűzdelt narancs, fahéjillat, temérdek mandarin a lakásban – nemcsak a jó hangulatunk biztosított, de még egészségesek is maradunk. Feltéve, ha nemcsak nézzük, hanem meg is esszük őket.
Narancs
A narancs gyógyhatása régen ismert magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt. Nyugtató és keringésjavító hatású, kiváló antioxidáns, tehát szerepe van a daganatok megelőzésében. Influenzás időszakban, meghűlés esetén reggel javasolt a fogyasztása.

A narancs Délkelet-Ázsiában és Kínában őshonos, Floridában, az olaszoknál és a spanyoloknál is termesztik. Az ismert nemesített fajták az 1400-as években terjedtek el. Érdekesség, hogy korábban különleges almának gondolták, ezért Európába érkezése után „kínai almának” is nevezték. A citrusfélék közül a legnépszerűbb, ami édes ízének köszönhető. A narancsfa örökzöld és egész évben terem.  

Citrom
Az emberi testnek a sejtek működéséhez óriási szüksége van a C-vitaminra. Ezt a vitamint a szervezet nem tudja előállítani, tehát folyamatos bevitele lényeges. A citromban sok a C-vitamin, ami az egyik leghatásosabb ellenszere a meghűléses betegségeknek. A citrom húsában, levében bioflavinok és germánium van, ezek pedig vértisztító és méregtelenítő hatásúak. Leve tartósító- és savanyítóként is népszerű, héjának illóolajai baktériumölő hatással bírnak. A citrom fehérítő és bőrpuhító hatását a kozmetikában is használják. Kiváló a kérges térd, könyék, a hidegtől kipirult kézfej bőrének ápolására. 

A több évezrede termesztett citrom ázsiai eredetű, nálunk jó ezer éve ismert. Ma Dél-Európában, Afrika északi részein, Kaliforniában és Floridában is egész évben megterem.

Immunerősítés citrusokkal és karácsonyi fűszerekkel

 

Mandarin

A mandarin gyógyító és megelőző hatása nagyon hasonlít a narancséhoz és a citroméhoz. A jelentős C-vitamin-tartalom, az erős antioxidáns hatás és az immunerősítő képesség miatt érdemes fogyasztani, főleg a téli időben, napi 3-4 mandarint. Ám a szakemberek szerint népszerűségét inkább élvezeti értékeinek, kiváló ízhatásának köszönheti.

A kínai eredetű és ott őshonos, sárga, apró gyümölcs Európában az 1800-as évek derekán jelent meg. A legkedveltebb változatot, a Clement mandarint Algériában nemesítették. A mandarinfa divatos szobanövény, lassan nő kétméteresre, és gyakran lakásban is megterem.  

Grépfrút

Citrancsnak is nevezik a nem túl népszerű, fanyar, ám élettani szempontból annál jelentősebb grépfrútot. A grépfrút nagy mennyiségben tartalmaz A-, B- és C-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig káliumot. Sok benne a gyógyító bioflavin, a heszpetidin, amely erős vírusölő hatásáról ismert, így gátolja a herpesz kialakulását, véd a vírusfertőzésektől. A benne lévő zsírégető enzimeknek köszönhetően rendszeres fogyasztás esetén testsúlycsökkentő hatású. Kalóriatartalma alacsony, fogyókúrázók kedvelt eledele. 

A grépfrút barbadosi eredetű, a narancs és a pomeló kereszteződéséből jött létre. A gyümölcs hat-nyolc méter magas fákon lóg fürtökben, ezért a szőlőhöz hasonlították, innen nevének eredete.  

Pomeló

Az óriási méretű, vastag héjú gyümölcs változatos ízekben kerül a boltokba, magas a kalcium- és a káliumtartalma, és a többi citrusféléhez hasonlóan jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz.

Az átlag citrusféléktől eltér a maláj vidékről eredeztetett pomeló, amelyből ma Kínában, Indiában termesztik a legtöbbet.  

Lime
Savanyúsága miatt italok ízesítésére alkalmas, önállóan ritkán fogyasztják, pedig C-vitamin-, kálium-, foszfor- és kalciumtartalma említésre érdemes.

A zöldcitromnak is nevezett lime az összes trópusi országban megtalálható, három fajtája ismert: a limetta, a tahiti és a mexikói változat.  

Kumkat

Olyan, akár a mini mandarin. De mivel kesernyés íz jellemzi, elsősorban koktélok és ételek díszítésére használják.

Dél-Afrikában és Dél-Amerikában honos gyümölcs, héjastul fogyasztandó.

  Fűszerek

Fahéj: A karácsony környékén népszerű sütemények, a téli italok, forralt bor ízesítője a fahéj. Ez nem véletlen, hiszen kérge görcsoldó, fokozza a nyálelválasztást, a gyomor működését, sőt menstruációs problémák kezelésében is jó hatású. Megszünteti az emésztési zavarokat, csökkenti a savtermelést, az enyhe fáradtságot és az étvágytalanságot. Tipp: Mézzel keverve és fogyasztva akár a koleszterinszintet is csökkentheti.  

Szegfűszeg: Gyógyhatása régóta ismert, illóolaja eugenoltartalmának köszönhetően fájdalomcsillapító, baktérium- és gombaölő hatású, kiváló antioxidáns és gyulladáscsökkentő. Rendszeres fogyasztása oldja a gyomorhurutot, csökkenti az emésztési zavarokat és a reumás fájdalmakat. Figyelem! A szegfűszeg túladagolása bágyadtságot, lehangoltságot okozhat.  

Kínai csillagánizs: A kevéssé ismert fűszer szintén remek gyógynövény. Teája bélgörcsök enyhítésére, az emésztés gyorsítására alkalmas. Hagyományosan a levegőnyelés tüneti kezelésére alkalmazták, felfúvódásra, böfögésre és bélgázképződés ellen, illetve ezek tüneteinek csillapítására.  

Gyömbér: Kevesen tudják, de a gyömbér nemcsak meghűléses panaszok enyhítésére jó, hanem oly módon védi a gyomor nyálkahártyáját, hogy védelmet nyújt az alkohol agresszív hatása ellen. Ezen túl a benne lévő zingerol és a sogaol láz- és fájdalomcsillapító hatású, csökkenti a hányingert, a hányást. Teája a vérben lévő zsírsavak, a koleszterin és a trigliceridek mennyiségét is kedvezően befolyásolja. Hasnyálmirigy-betegségekben is alkalmazható. Illóolaja gyulladásgátló hatású, és jó eredménnyel szünteti meg az ízületi gyulladásokat.

 

Cikkünk a Nők Lapja legfrissebb számában jelent meg. 

A tartalomból: 

  • Wolf Kati és kislányai a címlapon
  • Mit üzen az ajándékom?
  • Tippek, tanácsok, ötletek a meghitt pillanatokért
  • Lajos Mari bejglireceptje
  • Így szüntesd meg a feszültségforrásokat – Tényleg a fa alatt is veszekszünk?
  • Kövek varázsereje
  • Immunerősítés citrusokkal
  • Meddig őrizzük a karácsony titkát?  

Ha előfizetnél a lapra, itt megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top