Aktuális

5 ezer ember halt meg túl korán a rossz levegő miatt

A légszennyezettség miatt huszonhárom magyar településen több mint ötezer ember halt meg idő előtt – állítja a légszennyezés.hu weboldal. A hír kommentálására Soma Mamagésát kértük.
soma kv Soma Mamagésa összes korábbi különvéleménye itt olvasható!  

A hír: Az internetes oldal a szálló por egészségügyi hatásait vizsgálva jutott arra az eredményre, hogy tavaly Budapesten 2720, Miskolcon 362, Debrecenben 270, Pécsett 233 haláleset volt visszavezethető statisztikailag a levegő szennyezettségére.

 
Különvélemény Soma Mamagésától
Ki veszi azt a bátorságot, hogy olyat állítson, hogy „több mint ötezer ember halt meg idő előtt”?? Ki ez a nagy okos Atyaúristen-megmondót játszó akárki, hogy tudja és meri állítani, hogy kinek mikor van a halála ideje, és hogy a halál oka csakis a légszennyezettség volt???

soma kv Most december 20-án, 47 évesen halt meg az egyik legjobb, legrégebbi barátnőm, Mariann. Több mint 5 hétig agonizált a kórházban, végig lélegeztetőgépen volt. Vidéken, jó levegőn nőtt föl, tizenéve a Gellért-hegy tetején élt és dolgozott. Soha nem dohányzott. Mégis beteg tüdővel halt meg. Hogy ki miért és mért abban hal meg, amiben, ezt soha nem lehet az íróasztal mellől megtudni. Ha kifejezetten a légszennyezettség miatt meghal X ember, akkor a többi ugyanott élő miért nem?? Félre ne értsenek, ezzel nem azt kívánom mondani, hogy a légszennyezettség az egészségre ártalmatlan, hanem azt, hogy a halál nem ilyen egyszerűen lekönyvelhető esemény. Ez kb. olyan, mint hogy a dohányzás halált okoz. Az tény, hogy az egészségre ártalmas, de hogy nem a dohányzástól hal meg valaki, az „hót ziher”! Mindannyian ismerjük a példát és az ellenpéldát is arra, hogy az illető sose dohányzott, és meghalt légcső- vagy tüdőrákban, a másik meg 80 fölött még mindig vidáman pipázgat vagy bagózik. Másrészt honnan tudjuk azt, hogy ha nem dohányzik, tovább él? Honnan vesszük a bátorságot, hogy azt mondjuk: akkor biztos tovább élt volna??

Az egyik asztrológus ismerősöm mesélte, hogy akkor hagyta abba az asztrológia tanulását, amikor néhány év után elérkeztek oda, hogy láthatták az egyéni képletből az úgynevezett „kilépési pontokat”. Állítólag van, akinek több van, van, akinek csak egy. Ez azt mutatja meg, amikor az illető meghal vagy meghalhat. Egyébként én erre is azt mondom: nem tudom. Lehet, hogy így van, lehet, hogy nincs így. De a hír maga számomra nemcsak hogy valótlan, de furcsa gondolkodást mutat.

Egyébként minden hírnek – és magának az igazságnak is – csak akkor van értelme, ha előrevivő. Ha ez a hír eléri azt, hogy többen ülnek a gépjárműjükből tömegközlekedési eszközre vagy biciklire, már célt ért, még akkor is, ha valótlan. Tehát mire lenne szükségünk, hogy ezt elkerüljük? Több  elkerülő útra, ligetre, erdőre, zöldre, kulturált tömegközlekedésre, bicikliutakra, benzin helyett vízzel közlekedő autókra (már kitalálták, működik is, csak ez még sokaknak nem érdeke), na és arra, hogy tisztuljunk – minden szinten.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top