Aktuális

Mitől érzi megbecsültnek magát a dolgozó?

Nem teljesen igaz, hogy az emberek csak ott vállalnak munkát, ahol több pénzt kínálnak nekik, és a nagyobb fizetés, illetve a kedvezőbb juttatások reményében könnyű szívvel cserélnek munkahelyet. Ha a megélhetéshez szükséges fizetést megkapja valaki, de nem érzi azt, hogy a munkájának értéke van, a főnöke megbecsüli – akkor inkább továbbáll.

A dolgozók több mint fele érzi úgy, azonos beosztásban dolgozó kollégáik jobban megbecsülik őket, mint feletteseik vagy a cégvezetők. Ugyanakkor úgy látják, a pozitív értékelés jelentős ösztönzést jelentene munkájukban – derült ki a Cornerstone OnDemand munkavállalói attitűdvizsgálatából, amelyet az Egyesült Államokban készítettek.

Mindent átírt a válság

Mitől érzi megbecsültnek magát a dolgozó?
Miért nincsenek női vezérigazgatók?

Egyes szakértők szerint a gazdasági válság már a vége felé jár, mások szerint azonban még egy mélypont következik. A recesszió miatt az elmúlt években rengeteget változtak a munkahelyi kihívások. A vállalatoknak szorosabbra kellett húzniuk a nadrágszíjukat és sok embertől kellett megválniuk, így azoknak a szerencséseknek, akiknek maradt állása, most még több teher és felelősség szakadt a nyakukba. Az ő elismerésükre nagy szükség lenne.

Azonban csak kreatív megoldásokkal motiválhatók a dolgozók. Ha például tréningre nincs pénz, akkor a tehetséges, ám képzést igénylő alkalmazottat a vezető például elviheti magával a tárgyalásokra, hogy ezáltal fejlődhessen. Emellett az sem kerül semmibe, ha tudatosítja a beosztottakban: a cégnek szüksége van a munkájukra. Egy-két odavetett szó, dicséret nagyon jól esik a fáradt munkavállalóknak. Nem szabad csak kritikával illetni a munkájukat, a pozitív visszajelzések után sokan megtáltosodnak.

A nők jobban vágynak az elismerésre

Mitől érzi megbecsültnek magát a dolgozó?

A felmérés ezzel szemben azt mutatta ki: a dolgozók nem érzik, hogy feletteseik különösebben értékelnék az erőfeszítéseiket, ezért ha lehetőségük adódna rá, a munkahelyváltás mellett döntenének. Pedig nem szeretnének túl sokat, csak elismerést. A válaszadók 56 százaléka ösztönző erőnek érezné, ha felettesei a fizetésemelésen és juttatásokon kívül más, nem anyagi formában is értékelnék munkájukat. Különösen igaz ez a nőkre, hiszen a szebbik nem 62 százaléka (míg a férfiaknak „csak” a fele) vágyik a nem anyagi elismerésre is a főnökétől a munkahelyén. A kutatás viszont azt mutatja, hogy a munkavállalók 54 százaléka a valódi elismerést a közvetlen kollégáitól, nem pedig feletteseitől kapja meg.

Az anyagi juttatásokon és szóbeli elismerésen kívül a megkérdezettek 51 százaléka véli úgy, erősíti a munkamorált, ha olyan vezető mellett dolgozhat, akivel élvezi a munkát, 46 százalék pedig a kollégák tiszteletét is fontosnak tartja. Ugyanennyi embert motivál, ha van lehetősége előrelépésre, szakmai fejlődésre, tudása bővítésére.

A cikk folytatásához kattints! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top