Aktuális

Miért nehéz munkát találni 45 év felett?

A 45–50 év feletti korosztály hátránnyal indul a munkakeresésben. De vajon miért? Nem számít már a szakmai tapasztalat? Sőt az sem mérvadó, hogy a gyes "veszélye" sem fenyeget?
Miért nehéz munkát találni 45 év felett?

Egy idősebb munkavállaló a legtöbbször sokkal lojálisabb a vállalathoz, mint egy fiatal, sokkal kevésbé váltogatnak állást. Emellett mentorként taníthatják meg a fiatalokkal a szakma fortélyait. Ám az ötven év felettiek egészségi állapota Magyarországon nem annyira jó: gyakrabban mennek betegszabadságra, mint a fiatalok. Emellett sokan nehezen emésztik meg, ha a főnökük sokkal fiatalabb náluk, emiatt feszültség támadhat a munkahelyen.

Pár éven belül a cégvilág nem boldogul az idősebb munkavállalók nélkül – vélekedik a Figyelő egyik korábbi cikke. Nyugaton néhány vállalat már felismerte a fontosságukat, és rájuk szabott programokkal próbálja megtartani őket. A brit ASDA szupermarketlánc például egy hét „nagyszülői szabadságot” ad dolgozóinak. A cég tudatosan akarja emelni az 50 felettiek arányát, ezért nyugdíjasok által látogatott kávézókban és játéktermekben helyezte el állást kínáló szórólapjait. A Royal Plaza on Scotts szingapúri szállodalánc pedig bármikor kész visszavenni nyugdíjba vonult kollégáit ugyanabba a pozícióba, patrónusi rendszerük egy-egy junior és szenior kollégát párosít a kölcsönös tapasztalatcsere végett.

Magyarországon mindez még nem téma, pedig hamarosan nálunk is drasztikusan lecsökken az utánpótlás, a fiatal korosztály. Egyre kevesebb gyermek születik, az idősek száma pedig nő, hiszen a várható élettartam növekszik.

Fásult álláskeresők

Az Eurobarometer felmérése szerint a magyarok 67 százaléka szerint jellemző hazájában az életkor szerinti megkülönböztetés, csaknem 10 százalék közvetlenül is tapasztalt ilyen diszkriminációt. Ez nem az egyes nemzedékek közötti kiélezett viszonyban, sokkal inkább a politika és a munkaerőpiac területén csapódik le.

Miért nehéz munkát találni 45 év felett?

Az MTA Szociológiai Kutatóintézetének egyik vizsgálatából kiderült: hatalmasra nyílt az olló az életkor munkaerő-piaci és általános társadalmi megítélése között. A lakosság többsége 40–45 évesen már öregnek ítélte meg a munkavállalót, míg általában másfél-két évtizeddel későbbre tették az időskor alsó határát. Ennek az lehet az oka, hogy a munkáltatók előítélettel viseltetnek az irányukban, a fiatalok jobb teljesítő- és tűrőképességének, alacsonyabb bérigényének reményében elzárkóznak az idősek alkalmazásától.

Juhos Andrea, a DBM Magyarország tanácsadó cég ügyvezetője korábban nem tapasztalta, hogy a munkaadók diszkriminálnák az idősebb jelentkezőket, nemrég azonban több forrásból is hallotta, hogy a munkáltatóknak fenntartásaik vannak az ötvenes álláskeresőkkel szemben. Egyre terjed az az előítélet, hogy a középkorúak már nem elég rugalmasak, nem tudnak változni, alkalmazkodni. Még akkor is ez a vélemény róluk, ha a szakmai múltjuk, a készségeik miatt tökéletesek lennének az adott pozícióra.

Kattints a cikk folytatásáért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top