Aktuális

Ahol igazán jó a nőknek – Toplistás országok

Létezik vajon olyan hely, ahol a nők egyenjogúak a férfiakkal, karriert építhetnek, miközben a családalapításról sem kell lemondaniuk? A Világgazdasági Fórum legfrissebb felmérése megmutatja, melyek azok az országok, ahol igazán jó nőnek lenni.
2010 toplistás országai: 4 hely, ahol igazán jó nőnek lenniEurópa legjobb városai – szerintünk

A Világgazdasági Fórum öt éve jelenteti meg azon országok listáját, melyekben a leginkább érvényesül a nemek közötti egyenlőség. A legfrissebb genderkutatási adatok alapján nem sokat változott a rangsor: még mindig Izland vezeti a nőbarát országok listáját, és az élbolyban sem cserélődtek a nevek. Hazánk továbbra is a középmezőnyben helyezkedik el a 134 országot felvonultató ranglétrán.

4. Svédország, ahol a pasiknak nem ciki a portörlés
2010 toplistás országai: 4 hely, ahol igazán jó nőnek lenniA 2006-os listavezető Svédország épphogy lecsúszott a dobogóról, de még így is az élvonalba került, közismerten magas adói és pénztárcát remegtető árai ellenére. A női emancipáció fellegvára joggal őrzi előkelő pozícióját: a lista 12. helyén álló Dél-Afrika mellett itt a legmagasabb a parlamentben a nők aránya, és a felvilágosult országban már 1958-ban engedélyezték, hogy az asszonyok is papi pályára léphessenek. Egy svéd internetes oldal szerint náluk „a nők vezetik a buszokat, és a pasik tologatják a babakocsikat”. Egy felmérés szerint a svéd férfiak végzik a legtöbb házimunkát a világon; egy héten átlagosan 24 órát töltenek mosogatással, portörléssel és más házi teendőkkel.

Bár a látszat ellenére a nemek között nem cserélődtek fel teljesen a szerepek, Svédországban természetes, hogy egyenrangú felekként bánnak a nőkkel a férfiak mind a munkahelyen, mind a magánéletben. A szülési szabadság rendszere is kedvez annak, hogy az anya és az apa egyformán kivegye a részét a gyerek körüli feladatokból, így az asszonyoknak nem kell lemondaniuk babavállalás után a karrierükről. A skandináv ország lakóira nem jellemzőek a merev erkölcsök; nem ítélik el a fiatal lányokat azért, mert több vasat tartanak a tűzben: akár három-négy kapcsolatuk is lehet egyszerre, sőt az egyéjszakás kalandok sem botránkoztatják meg a szabadelvű közvéleményt. Az ABBA szép, szőke énekesnője volt az első világhírű svéd popikon, akiért rajongtak a férfiak. Később több csinos szöszi lány is követte a popiparban.

3. Finnország, ahol Európában elsőként kaptak szavazati jogot a nők
2010 toplistás országai: 4 hely, ahol igazán jó nőnek lenniA norvégokhoz hasonlóan a finnek történelme is sokáig az elnyomásról szólt, ám az esélyegyenlőség kérdésében már 1906-ban követendő példával álltak elő: új, egyenlő és általános választójogon alapuló rendszerük a férfiakra és a nőkre egyaránt vonatkozott, Európában egyedülálló módon. A finn parlamentben jól működik az úgynevezett női hálózat, mely párthovatartozástól függetlenül köti össze a képviselőnőket, és biztosít lehetőséget a nők számára fontos ügyek megvitatására. A politikai vezetésben előkelő helyet foglalnak el az asszonyok: jelenleg a finn állam- és kormányfő is nő.

Finnország a Télapó, a szaunázás és az ezer tó országa, és a sorból ne felejtsük ki, hogy a női szabadságjogok alkalmazásában is előkelő helyet foglal el. A finn kismamák bátran mehetnek szülni, hiszen munkahelyüket törvényi szabályozás kötelezi arra, hogy szülés után bármikor visszavegye őket. Az anyukák átlagosan kilenc hónappal a szülés után már újra dolgoznak; tovább könnyíti a helyzetet, hogy a bölcsődék már három hónapos koruktól fogva szívesen látják a babákat. A finn nők állítólag vidám természetükkel csábítják el a férfiakat; egyébként is jellemző az északi népre a szórakozás öröme. Híres finn a népszerű Nightwish egykori énekesnője, a népes rajongótáborral rendelkező Tarja Turunen, aki a metálzenekar megalakulása előtt operaénekes volt.

2. Norvégia, ahol a nők nem omlanak össze a válás után
2010 toplistás országai: 4 hely, ahol igazán jó nőnek lenni2009-hez képest mindössze egy helycsere történt a listán: Norvégia feljebb lépett, ezzel maga mögé utasítva a korábbi ezüstérmes Finnországot. A dán, majd svéd hódoltságot nyögő állam 1905-ben lett független királyság. A norvégok nem bízták a véletlenre a dolgot: tudatosan tettek az esélyegyenlőség megvalósulásáért. 1981-ben bevezettek egy jogszabályt, mely kimondta, hogy mindkét nemnek azonos mértékben kell képviseltetnie magát a közügyi pozíciókban, később szintén jogszabályban írták elő, hogy kötelező minimum 40 százalékban nőket alkalmazni a közhivatalokban.

Az esélyegyenlőség érdekében a cégek hirdetéseikben kínosan ügyelnek a szóhasználatra: kizárólag semleges nemű munkaköröket hirdethetnek meg, nem kereshetnek például kimondottan titkárnőket. Norvégiában nevezték ki az első nemek közötti esélyegyenlőségért felelős ombudsmant, és biztosítottak négyhetes szülési szabadságot a kispapák számára. A norvég nők lazák, cseppet sem görcsösek, nem követik a legújabb divatot, inkább praktikusan öltözködnek, és teli vannak önbizalommal. Ha tönkremegy a házasságuk, nem omlanak össze, hanem bátran kezdenek új életet, és a gyereknevelés terheit továbbra is azonos mértékben megosztják gyerekeik apjával. Bár Tokióban született, ahol apja évekig mérnökként dolgozott, az 1950-es évek népszerű színésznője, Liv Ullmann is Norvégia büszkesége.

1. Izland, ahol a feministák nyomására betiltották a sztriptízt
2010 toplistás országai: 4 hely, ahol igazán jó nőnek lenniKi gondolná, hogy ez a kis sziget olyan nagyhatalmakat körözött le, mint a 19. helyen álló Egyesült Államok, vagy a 46. helyre csúszott Franciaország? Izlandon számos vulkán és gejzír található, nevét 2010-ben leginkább a vulkáni felhő kapcsán emlegették a médiában. Emellett Izland az egyetlen olyan ország, amely százszázalékosan megújuló energiaforrásokból állítja elő a villamos energiáját, és ahol rendkívül magas az írástudók aránya. Az ország 1944-ben szakadt el Dániától, és 1980-ban itt választották meg a világ első női államfőjét.

A sziget főként annak köszönheti csúcstartó pozícióját, hogy rendkívül erős kultusza van a feminista mozgalmaknak.1935-ben a világon elsőként Izlandon tették törvényessé az abortuszt, ma pedig egy nyíltan leszbikus nő az ország kormányfője. Tavaly egy új törvényt vezettek be a sztriptíz betiltásáról, mely alaposan felkavarta a kedélyeket. A jogszabály illegálisnak minősíti, hogy bármilyen vállalkozás hasznot húzzon az alkalmazottak meztelenségéből. A független, feminista eszméket valló izlandi nők várható élettartama egyébként meglepően magas, 82 év. A varázslatos szépségű sziget szülötte Björk, a különleges dalairól híres énekesnő, aki a szívén viseli hazája sorsát; nemrég háromnapos karaokemaratonnal tiltakozott az izlandi nemzeti értékek és erőforrások eladása ellen.


Hazánk a 79. a listán, ezzel összesen 24 helyet esett vissza a 2006-os eredményhez képest. Hozzá kell tenni, hogy a mezőny is húsz országgal bővült az első riport óta. A nők helyzete Magyarországon kettős: bár életesélyeik jobbak, mint az erősebb nem tagjainak, jóval több terhet visznek a vállukon. A napi munka végeztével a magyar nők számára nem áll meg a mókuskerék, hanem a házimunkával folytatódik. Ráadásul gyermekvállalás után sokan csak részmunkaidőben tudnak visszatérni a munka világába. Hiába több a női hallgató a felsőoktatási intézményekben, a tudományos pályán még mindig csak kevesen tudnak közülük megmaradni.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top