Aktuális

Marad az autóban dohányzás

Felröppent a hír, miszerint betiltanák az autóban való dohányzást, ha 18 éven aluli is utazik a járműben. Úgy tűnik, az ötletből mégsem lesz semmi. A hírt Peller Mariann kommentálja.
peller kv Mit érdemel, aki dohányzik?

A hír: Mégsem tiltják be a dohányzást az autókban
Valószínűleg nem szavazza meg a kormánytöbbség azt a módosító javaslatot, amely megtiltaná a dohányzást a személyautóban akkor, ha 18 év alatt is utazik benne – értesült a Független Hírügynökség.
Egy név nélkül nyilatkozó fideszes képviselő szerint a jogszabály szinte ellenőrizhetetlen lenne, ráadásul jókora költségvonzata lenne. Többnyelvű táblákat kellene elhelyezni minden határátkelőhelyen, hogy a szabályozásra felhívják a külföldi autósok figyelmét. Március 3-án egy fideszes képviselő, Hollósi Antal Gábor nyújtotta be a módosító javaslatot azután, hogy a TV2 reggeli műsorában erről szó esett.

peller kv Különvélemény Peller Marianntól
Azt jó ideje tudjuk, hogy a dohányzás súlyosan károsítja a mi egészségünket és a környezetünkben élőkét is. Legalább ennyi ideje igyekeznek szabályozni, hogy hol lehet és hol tilos dohányozni. Közintézményben, iskolák, óvodák közelében, BKV-megállókban, aluljárókban, bizonyos vendéglátóipari egységekben már tilos. Lassan ott tartunk, hogy alig maradhat olyan hely, ahol még engedélyezik a dohányzást. Egy nem olyan régi képviselői javaslat alapján gyakorlatilag csak a pszichiátriákon, a szállodákban és a saját otthonunk zárt ajtaja mögött lehetne rágyújtani.
Én ezt egyáltalán nem tartom annyira rossz ötletnek. Fel tudok sorolni jó néhány érvet a dohányzás korlátozása mellett, hiszen miért kell nekem letüdőznöm más fullasztó füstjét, teszem azt egy étteremben vagy kávézóban, amikor a barátaimmal szeretnénk felhőtlenül jól érezni magunkat, és miért kell olyan ruhában és hajszerkezettel hazamennem, amiből dől a füst. Nem beszélve a passzív dohányzás által okozott súlyos egészségkárosító hatásokról.
De a dohányosokat is meg tudom érteni: miért kényszerítenek arra egy dohányost, hogy tiszta, dohányfüstmentes levegőt szívjon, és a feszültségtől már-már szikrázva végigfeszengje a barátaival töltött egész estét; majd friss, öblítő- és samponillatú ruhákban és hajjal kelljen hazamennie? Jó, lehet, hogy ez most ironikusan hangzik, de tényleg meg tudom érteni, hogy nem viseli jól az ember, ha korlátozzák a szabad választáshoz való jogát.
Csakhogy a dohányosok és a nem dohányzók kénytelenek együtt élni, ennek okán pedig kénytelenek lesznek kompromisszumokat kötni, igenis tekintettel kell lenniük egymásra. És igen, a nemdohányzóknak is muszáj elfogadniuk a dohányzók szokásait. Persze megértem azt az álláspontot, miszerint „Gyilkolja csak a saját szervezetét, de az enyémet hagyja ki belőle!”. Ennek mentén kellene valami elmés megoldást találni, de attól tartok, a tiltás csak zsákutca lehet. Leginkább azért, mert gyakorlatilag ellenőrizhetetlen, hogy ki, mikor, hol gyújt rá – ma is láttam olyan villamosmegállót, ahol többen is dohányoztak, de nem láttam a környéken senkit, aki megbüntetni készült volna a „gaztevőket”.
Egyvalami azonban számomra is felfoghatatlan és tökéletesen elfogadhatatlan: hogy miért roncsolja valaki a saját gyermekének fejlődésben lévő, szép, rózsaszín kis tüdejét szándékosan, mindenféle rossz érzés nélkül. A törvény gondolata, mely szerint a kocsiban tilos legyen rágyújtani, ha fiatalkorú is ül benne, nagyon is jó. Nyilvánvalóan megvalósíthatatlan. Csak azt nem értem, hogy van olyan felnőtt, sőt szülő, aki annyira önző, hogy ez a gondolat nem születik meg a fejében, és lazán rágyújt, amikor egy ilyen pici légtérben van összezárva a csemetéjével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top