Aktuális

Elsöpörheti a munkát egy forradalom?

Sok magyar töltötte a nyaralását Egyiptomban vagy Tunéziában, miközben ezekben az országokban épp átalakult a politikai rendszer. Mi történik akkor, ha valaki egy forradalom miatt "ott ragad" valahol, napokat kell várnia, így nem tud időben megjelenni a munkahelyén?
Elsöpörheti a munkát egy forradalom?

A magyar munka törvénykönyve szerint a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól, ha elháríthatatlan külső ok miatt nem tud munkahelyén megjelenni. Így tehát ha emiatt szankciókat alkalmaz a késve érkező munkavállalóval szemben a munkaadója, akkor jogellenesen járt el. Ha például elbocsátja azért, mert hétfő reggel nem jelent meg, munkaügyi pert indíthat a dolgozó.

„A jelek szerint a magyarországi, sőt az európai munkaadók is elnézőek az ilyen esetekben, mivel az elmúlt évekből hasonló témájú peres ügyek nem jelentkeztek a magyar bírói gyakorlatban, és az Európai Unió sem alkotott külön irányelvet a témában” – közölte Bánki Orsolya nemzetközi jogász.

A felek kölcsönös együttműködése, mint a munkajog terén is érvényesülő általános jogelv jegyében elvárható a dolgozótól, hogy időben – lehetőség szerint előre – értesítse a munkáltatót arról, hogy az eredetileg tervezett időben nem tud megjelenni munkahelyén. Ez a tájékoztatás tehát praktikusan még a tervezett munkakezdési időpont előtt várható el a munkavállalótól, pont azért, hogy ilyen módon a munkáltatónak lehetőséget adjon a külföldön rekedt munkavállaló helyettesítésének megszervezésére. A munkavégzésben történő akadályoztatással kapcsolatos értesítési kötelezettséget érdemes belefoglalni a munkaszerződésbe, hogy a szabályok a kezdettől fogva világosak legyenek – véli a jogász.

A cikk folytatásáért kattints! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top