Aktuális

Díjnyertes szakácsunk

Hétről hétre hasznos receptekkel és ínycsiklandó fotókkal buzdítjuk az olvasókat, hogy otthon is elkészítsék ezeket a finomságokat, gyermekeik, családjuk, vagy akár csak maguk örömére. Most egy újabb érvvel szolgálhatunk: a szerző helyett dicsekszünk el azzal a sikerrel, amit könyveivel ért el.

A világ legfontosabb szakácskönyvversenyére, a Gourmand World Cookbook Awardra idén 154 országból küldtek be szakácskönyveket a kiadók. Ezen a versenyen nyerte el Bereznay Tamás Süteményeskönyv című kötete – mely a Boook Kiadó gondozásában jelent meg – a „Best Chef Cookbook in Hungary” elismerést. 2009-ben ugyanezen a versenyen Bereznay Tamás Mai magyar konyha című kötete a „Best Chef Book in Hungary” címet hozta el.

Töltött burgonya

Hozzávalók:

  • 4 nagy szemű héjában főtt burgonya
  • fél szál parasztkolbász
  • 1 dl tejföl
  • 10 dkg füstölt sajt
  • tengeri só, fekete bors
    Díjnyertes szakácsunk

A burgonyát hosszában félbevágjuk, és karalábévájóval kiszedjük a belsejét, a húsából 3 millimétert meghagyva. A kivájt krumplit tálba tesszük. Hozzáadjuk a kockára vágott kolbászt és a sajtot, valamint a tejfölt. Ízlés szerint ízesítjük sóval és fekete borssal, majd visszatöltjük a burgonyába. Tepsibe tesszük és forró sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Tipp:
A tölteléken érdemes időnként változtatni. Tehetünk bele zöldségeket, sonkát, halat vagy megpárolt darált húst is.

Burgonyaleves kolbásszal

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 3 szél zeller
  • 1 szál kolbász
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 dl tejföl, tengeri só
Díjnyertes szakácsunk

A burgonyát meghámozzuk és kockára, a hagymát finomra vágjuk. A kolbászt karikára vágjuk, és egy fazékba tesszük a hagymával együtt. Kis lángon, állandóan kevergetve kipirítjuk a kolbászt, amitől szép színt és ízt kapj a leves. Ezt felöntjük kb. 1-1,5 liter vízzel, felforraljuk, majd beletesszük a burgonyát és a zellert. Sózzuk és fedő alatt puhára főzzük. A legvégén a levesből egy keveset kiveszünk, elkeverjük a tejföllel, amit visszaöntünk, és újra felforraljuk.

Krumplis tésztában sült kolbász

Hozzávalók:

  • 1 szál parasztkolbász
  • 15 cm póréhagyma
  • 2,5 dl tejszín
  • 3 tojás sárgája
  • tengeri só

A tésztához:

  • 40 dkg héjában főtt burgonya áttörve
  • 1 tojás sárgája
  • liszt, tengeri só, 1 ek olaj
Díjnyertes szakácsunk

A burgonyát összekeverjük a tojással, csipet sóval, az olajjal és annyi liszttel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Fél órát pihentetjük, majd kisebb – kb. 12-13 cm átmérőjű – kiolajozott, lapos formákat kibélelünk vele.
A pórét és a kolbászt összevágjuk, majd összekeverjük a tojással, a tejszínnel és a sajttal. Beletöltjük a formába és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Tipp: Salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.

 

Díjnyertes szakácsunkCikkünk nyomtatásban az e heti Nők Lapjában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Kipróbáltuk, milyen az élet internet, mobil és közösségi oldalak nélkül
  • Az 5 legjobb állás
  • 1000 bross a boltból
  • Megverték a gyerekemet az iskolában
  • Tamással sülve-főve
  • Virágzik-e Bálint gazda kertje?
  • Kambodzsai dzsungelből magyar egyetemre 

Ha előfizetnél a hetilapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top