Aktuális

A börtönt is megjárta, de mára példás édesanya a japán bandavezér lánya

Tizenévesen megjárta a börtönt, kábítószerfüggő lett, majd öngyilkosságot kísérelt meg. Shoko Tendo egy japán bandavezér lányaként élte gyermekkorát. A Nők Lapja Cafénak többek között az édesapjáról és a jakuzákról beszélt.
A börtönt is megjárta, de mára példás édesanya a japán bandavezér lányaA katasztrófa felrázhatja a japán társadalmat?

A legtöbben innen már nem térnek vissza, Shoko azonban talpra állt, ma egy ötéves kislány édesanyja. Egész testét tetoválás borítja, hogy emlékezzen a múltjára.


Fotó: Jeremy Sutton-Hibbert
Fotó: Jeremy Sutton-Hibbert

A filmekben, sorozatokban a jakuzákat sok esetben gengszterekként, bűnözőként ábrázolják. Igaz ez az ábrázolás? Tényleg egytől egy mind bűnözők?

A jakuza és a bűnöző kifejezés közé nem tehető egyenlőségjel. A jakuzák első és legfontosabb jellemezője, hogy szorosan kötődnek az adott helyhez, és fontos, védelmező szerepük van. Ettől még nem biztos, hogy bűnöző az illető, bár igaz, sok rosszfiú kerül ki ebből a csoportból.

Az édesapja bandafőnök volt. Mennyire nehéz megbirkózni azzal a tudattal, hogy az apja nevéhez számos bűn kötődik/kötődhet? Lehet ettől még ugyanúgy szeretni valakit?
Az apám kisgyermekkoromban is bandafőnök volt már, így könnyedén el tudtam fogadni a tényt. Ha köze is volt valamilyen bűntetthez, attól még nagyon szeretem.
 Ez az érzés soha nem változott meg bennem, a mai napig szeretettel gondolok az apámra.
 
Tudja, hogy pontosan mivel foglalkozott az édesapja és a bandája?
Az apám még véletlenül sem hozta haza a munkáját, így igazából én nem is tudom, mivel foglalkozott. Néha jöttek hozzánk bandatagok, de az ügyeiket soha nem előttünk intézték.
 
Ha valaki az alvilág részese lesz, nagyon nehéz otthagyni azt. A jakuzák világából ki lehet szállni?
Igen. Minden az adott emberen múlik. Ha szeretné, akkor ott tudja hagyni ezt a világot.

Tizenévesen ön is megjárta a börtönt, kábítószerezett. Mára viszont példás édesanya. Mi hozta meg a fordulatot az életében és adott erőt ahhoz, hogy kiszálljon?
Az öngyilkossági kísérletem jelentette a változást. Mélyen megérintettek apám könnyei, aki pedig még anyám halálakor sem sírt. Azok a könnyek ráébresztettek, hogy jobban meg kell becsülnöm önmagamat.

Fotó: Jeremy Sutton-Hibbert
Fotó: Jeremy Sutton-Hibbert

A kábítószeresek közül sok nem tud kiszállni. Önnek mégis sikerült. Hogyan?
Keményen elhatároztam, hogy többé nem nyúlok szerhez. Meg kellett hozzá születnie a gondolatnak a fejemben, hogy a családom érdekében nem szabad ilyesmit csinálnom. Ha ők eszembe jutnak, képes vagyok ellenállni. Nagyon ritkán előfordul, hogy hirtelen megkívánom, de nem teszek kivételt. Hiszen eldöntöttem, hogy soha többé nyúlok semmilyen kábítószerhez.

Most ötéves a kislánya. Hogyan fogja megvédeni attól, hogy tizenévesen rossz társaságba keveredjen? Tart attól az időszaktól, amikor a lánya tizenéves lesz?
Nem félek ettől az időszaktól. Ha lázadó életmódot választ is, az a lányom élete, én nem fogok majd beleszólni. Megakadályozni egyféleképpen tudom: ha körbeveszem őt a szeretetemmel.


 

Fotó: Jeremy Sutton-Hibbert
Fotó: Jeremy Sutton-Hibbert

Az egész testét tetoválás borítja. Japánban ez valószínűleg megszokott, de a világ más táján vagy más országból származó emberek nem néztek ezért furcsán önre?
Japánban is kevés nő van, akinek az egész teste tetovált. Hátrányos megkülönböztetés nem ér, de bizonyos dolgokban korlátozva vagyok miatta. Például szállodai uszodákba, szaunába, edzőterembe, gyógyfürdőkbe nem mehetnek tetováltak. Ez nyilván megnehezíti az életemet, de tudtam, mit vállalok, amikor ezt a tetoválást elkészíttettem.
 
El tudná képzelni az életét a tetoválása nélkül?
Nem tudnék nélküle élni. Úgy nőttem fel, hogy mindig láttam az apám hátán lévő tetoválást. Olyan fontos számomra, mintha az anyám lenne.



Megrendelheted a könyvet a képre kattintva!
Megrendelheted a könyvet
a képre kattintva

Mikor készült az első tetoválása és mi volt az?
Huszonegy éves koromban, Dzsigoku Dajú (egy középkori kurtizán) és két szembenéző sárkány.


 
Mik a fő jakuza tetoválási motívumok és mit jelentenek?
A legnépszerűbb a sárkány. Sokféle jelentést tulajdonítanak neki, de egyik sem kizárólagos, a fő indok, amiért a legtöbben csináltatják, az szerintem az, hogy jól néz ki. 


Védettséget is jelent az ön számára a tetoválása a jakuzáktól?
Hát kimondottan védettséget nem, de gyakran jakuzák is igyekeznek elkerülni, mert nő létemre még az övékénél is több tetoválásom van. Úgyhogy ha így vesszük, akkor valóban lehet, hogy védettséget jelent.

 
Nem a témához kapcsolódik, de megkérdezném: a három héttel ezelőtti földrengés után mindenhol az a hír járta, hogy az emberek nyugodtan fogadják a történteket, hogy bemennek az atomerőműbe dolgozni, minden hisztéria nélkül várják, hogy mi történik velük. Ez számunkra felfoghatatlan és elképzelhetetlen. Hogyan képesek erre?
Az emberek bíznak a kormányban és a médiában, így nem reagálják túl a dolgokat. És a japánokra jellemző, hogy nemcsak magukra, hanem másokra is gondolnak, emiatt tudnak nyugodtak maradni, és elkerülni az egocentrikus viselkedést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top