Aktuális

Tavaszi zöldségek

Tavasszal mindenki rohamszerű fogyókúrába kezd, hiszen nyakunkon a strandszezon. Az idén viszont elég későn jött a húsvét, amikor is valószínű, hogy a legelszántabb diétázók is elengedték magukat. Sonka, tojás, finom sütemények, jóféle házias tojáslikőrök – nos, egyik sem tipikusan fogyókúrás enni-, innivaló. Éppen ezért most egy kissé könnyebb fogásokat ajánlunk Tamás segítségével. És, ha lehet, akkor nem csak a karcsúsodni vágyóknak. Hiszen ezek az egészséges, vitamindús zöldek mindenkinek csak javára szolgálnak.
                                                                 Tavaszi zöldleves

Tavaszi zöldségekHozzávalók:

  • 20 dkg zöld spárga
  • 20 dkg paraj
  • 20 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 3 retek
  • 2 szál újhagyma, só,
  • fehér bors, szerecsendió, 5 dkg vaj

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A zöld spárga alsó felét vékonyan meghámozzuk, a végét levágjuk, kidobjuk, majd a többit nagyobb darabokra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk. A spárgafejekből és a zöldborsóból egy keveset félreteszünk. A zöldségeket másfél liter vízben sóval, fehér borssal és frissen őrölt szerecsendióval feltesszük főni. Fedő alatt 10 percig főzzük, majd leturmixoljuk. A felkarikázott retket, a zöldborsóval és a spárgával kevés vajon kissé átfuttatjuk. A levest csészébe szedjük, és levesbetétnek a párolt vajas zöldségekből teszünk a tetejére.

                                                     Fehér spárga morzsával és sonkával

Tavaszi zöldségekHozzávalók:

  • 50 dkg fehér spárga
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 20 dkg füstölt sonka
  • 3 szál csombor
  • 3 szál tárkony
  • 3 szál kakukkfű
  • 1 citrom, só

A fehér spárgát vékonyan meghámozzuk és az alsó végét levágjuk. Ezután a spárgát enyhén sós, cukros, citromos vízben kb. 2 percig főzzük. A vajon a zsemlemorzsát, a finomra vágott fűszernövényekkel együtt megpirítjuk. A sonkát apró kockára vágjuk, és szintén kipirítjuk. A spárgát lecsepegtetjük, tálra szedjük. A tetejét megszórjuk a vajas morzsával és a sült sonkával.

                                                       Karalábés saláta lágy tojással

Tavaszi zöldségekHozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 3 fej zsenge karalábé
  • 4-5 szál medvehagyma
  • 1 csomag Eisberg salátakeverék
  • 1 db citrom
  • 4 ek olívaolaj
  • fekete bors, só
  • 4 szelet kalács, vaj

A karalábét meghámozzuk és hosszú vékony metéltre vágjuk. Összekeverjük a szintén metéltre vágott medvehagymával és retekkel. Enyhén megsózzuk, ráfacsarjuk fél citrom levét és pár percig állni hagyjuk. A tojást forrásban lévő sós vízbe tesszük, és 5 percig főzzük. A kalácsokat megvajazzuk, a serpenyőben megpirítjuk. A karalábét enyhén kinyomkodjuk és összekeverjük kevés olívaolajjal. Tálaljuk: a kalácsot a tányérra tesszük, erre az Eisberg salátakeveréket, majd a karalábét. A tojást óvatosan félbevágjuk, hogy a sárgája ne folyjon el, és a salátatorony tetejére illesztjük. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, megszórjuk frissen őrölt fekete borssal, és azonnal tálaljuk.

Tavaszi zöldségekCikkünk nyomtatásban az e heti Nők Lapjában jelent meg.

A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Fent díva, lent Iza
  • Tavaszi zöldségek
  • Vegyünk elő egy kockás füzetet!
  • Miről tudnál lemondani, hogy takarékoskodj?
  • 3 ország, 4 szülés

 Ha előfizetnél a hetilapra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top