Aktuális

Soma: Kibillent az ország az egyensúlyából

"Nonszensz, ami ebben az országban zajlik" – kommentálta szókimondóan Soma Mamagésa a hírt, miszerint nagyságuk szerint határozhatják meg, mely üzletek lehetnek nyitva vasárnap.

A hír: Vasárnapra bezárhatnak a multik
Az üzletek mérete helyett a cég nagysága határozná meg, hogy mely bolt lehet nyitva vasárnap is – az Origo internetes portál szerint ez áll a Nemzetgazdasági Minisztérium most elkészült hatástanulmányában. Eszerint a kis- és középvállalkozások boltjaira nem vonatkozna a korlátozás. A tanulmány szerint körülbelül 5 ezer ember elbocsátásával lehet számolni, a kereskedelmi szövetség továbbra is kitart a 15 ezer mellett. (hír24.hu)

 
Kibillent az ország az egyensúlyábólKülönvélemény Soma Mamagésától
Évek óta a vak is látja, hogy most már jó ideje nem az eladásra, hanem a termelésre kellene rámenni! Nonszensz, ami ebben az országban folyik! Totális kibillenés az egyensúlyból!
Hajdúnánáson, ahol fölnőttem, egykor négy tsz virágzott. Ma üresen állnak a földek, az egykori baromfitelep óljai és épületei roskadozva hirdetik a pusztulást.

Magyarország van a Föld izzó közepéhez, a magmához a legközelebb, ezért is van ennyi hővizünk, és ezért is olyan ízes az itteni zöldség-gyümölcs. Ehhez képest sok helyen bevetetlenül, kihasználatlanul nyújtózkodnak a földek, egyre több a dologtalan kéz, a munkanélküli és az éhes száj. A másik oldalon pedig egyre inkább „művészetté” válik az eladás, mert szinte mindenből akkora túlkínálat van (többnyire a sok szemétből, tisztátalan élelmiszerből és felesleges tárgyból), amivel ki tudja majd, mi lesz. Külföldről importáljuk a fokhagymát, paprikát, stb…? Olcsóbb a banán, mint a magyar alma? Úristen, mi van itt???
Amikor hírét vettük Budakalászon, hogy az egyik áruházzal szemközt megnyílik a másik, azt hittem, csak viccelnek. Nem akartam elhinni. Megnyílt, aztán hamarosan ugyanebben a csokorban a harmadik is, és jobbra egy, illetve kicsit odébb szemben még egy negyedik is, a hátunk mögött pedig az ötödikféle.
És sorolhatnám ezt az egyre inkább riasztó és beteg jelenséget. Ennyivel többet fogyasztanánk? Vagy mi van? Hogy engedhették ezt meg? Emberek, ébresztő!! Belefulladunk a saját szarunkba!
Most kezdenek el gondolkodni az üzletek nyitva tartására vonatkozó korlátozáson? Hol vannak, voltak azok az emberek, akik józan paraszti ésszel és tiszta szívvel, valódi felelősséggel terveztek volna a jövőre vonatkozóan? Hogy fajulhatott el ez az egész idáig, hogy egy GAZDAG, kiváló földdel megáldott országban több százezer gyerek/ember éhezik??

Az, hogy 5-10-15 ezer embert elbocsátanak, nagyon rossz hír, mert már most tapintható az országban a nélkülözés adta feszültség. Érezhető, ahogy egyre jobban szorul az országban a sok-sok nadrágszíj. De az igazi szörnyűség az, hogy egyáltalán nem lett volna szükség ennyi plázára és nagyáruházra, és hogy a sok hatalommal rendelkező hazaáruló ide juttatta ezt a népet. Leginkább most már termelni kellene és munkahelyeket teremteni! Itt van a föld, itt vannak a munkára váró kezek, itt buzog az energia a talpunk alatt, ezeket kellene használni minél hamarabb! Hogy aztán a vasárnapi ünnepi ebéden, a hétvégi tyúkhúslevest kanalazva (nem pedig az óriási áruházakban magányosan bolyongva) örömmel és elégedettséggel pihenhessenek meg az emberek, és lehessenek végre egymással, amire a pénz utáni hajsza miatt mindenkinek egyre kevesebb ideje van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top