nlc.hu
Aktuális
A miniszterelnök lemondott a fizetéséről

A miniszterelnök lemondott a fizetéséről

Kan Naoto japán kormányfő bejelentette, lemond miniszterelnöki fizetéséről júniustól kezdve mindaddig, amíg le nem zárul a válság a balesetet szenvedett fukusimai atomerőműben.
A miniszterelnök lemondott a fizetéséről Földrengés Japánban – Rettegnek a kínaiak is

„Továbbra is felveszem a parlamenti képviselői javadalmazásomat, de a miniszterelnöki címért járó fizetést és más juttatásokat nem” – közölte sajtóértekezletén a kormányfő, hozzátéve, hogy mindaddig így jár majd el, amíg nem lát jelentős előrelépést az atombaleset következményeinek leküzdésében. 
„A Tokyo Electric Power (Tepco) áramszolgáltató céggel együtt a kormányt is nagy felelősség terheli ezért a nukleáris balesetért, energiapolitikája miatt” – indokolta lépését Kan Naoto. Előzőleg a fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco elnöke, Simizu Maszataka is bejelentette, hogy az áramcég nyolc legmagasabb rangú vezetője további intézkedésig lemond minden járandóságáról.

A miniszterelnök lemondott a fizetéséről

A március 11-i 9-es erősségű földrengés és a nyomában érkező pusztító szökőár az 1986-os csernobili katasztrófa óta legsúlyosabb balesetet okozta a szigetország északkeleti részében lévő Fukusima 1-es atomerőműben, s a radioaktív szennyezés miatt a térség 85 ezer lakosát kellett kitelepíteni. A Tepco arra számít, hogy 2012 januárjára sikerülhet lehűteni, majd teljesen leállítani a sérült fukusimai reaktorokat. Kan Naoto arra buzdította a japánokat, hogy a nukleáris baleset sújtotta északkeleti országrész termékeinek vásárlásával támogassák az ottani lakosságot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top