Aktuális

Gazdálkodj okosan a zsebpénzeddel!

Valószínűleg nincs egyetemesen alkalmazható módszer arra, ki, mikor, mennyi zsebpénzt adjon a gyerekének. Abban azonban általában egyetértünk, fontos, hogy a csemeték is minél előbb tanuljanak meg bánni a pénzzel.

Olyan világot élünk, ahol nem könnyű normális értékrendet kialakítani a gyerekekben. Az egyik már elsős korában maga veszi zsebpénzéből a boltban a reggelit, a másik még akkor is a Télapótól várja az ajándékot – mondja Krisztián, aki gyakorló apaként elsős kisfiának nem ad rendszeresen zsebpénzt. Szerinte a szülők, a gyerekek és nem utolsósorban az anyagi lehetőségek is különbözőek. A feleségével tartják magukat az alapelveikhez, mondván, csak így tudnak következetesek maradni. Úgy véli, a példamutatás is nagyon fontos, hiszen ha ők szórnák a pénzt, a gyerektől sem várhatnák el, hogy takarékoskodjon. „A múltkor a kisfiam állatkertbe ment az osztállyal, akkor adtunk neki pár száz forintot, amit szabadon elkölthetett. Ezt ki is használta, vett magának néhány apróságot. Egyébként perselyben gyűjti a pénzt, ha kap, és időnként egy-egy nagyobb dolgot vesz magának belőle: a múltkor összegyűlt egy futóbringára való” – számol be tapasztalatairól.

Mit mond a szakértő?
A Nők Lapja Café gyermekpszichológusát, Geist Klára gyermekpszichológust, családterapeutát arról kérdeztük, mikortól érdemes a gyereknek zsebpénzt adni. Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan hat csemeténkre, ha pénzzel a zsebében indul az iskolába, nyári táborba.

Gazdálkodj okosan a zsebpénzeddel!A kapott zsebpénz használ-e – és ha igen, mikortól – a gyereknek?
A pénz kezeléséhez gyermeknél a mennyiségek állandóságának és az arányok fogalmának az ismerete, valamint a felelősség, a lelkiismeretesség kialakulása szükséges. A fejlődéslélektan úgy számol, hogy mindez nagyjából 7–10 éves kor körül alakul ki.
Fontos, hogy gyermekünk megismerje a pénzegységeket. Kezdetben a nagy bevásárlásoknál és a kisboltban is fizessünk együtt: számoljuk ki, mi mennyibe kerül, döntsük el közösen, szükségünk van-e arra, hogy ezt vagy azt megvegyük, vessük össze a  pénz értékét a visszakapott érmék számával, adogassuk össze a számlán szereplő tételeket stb. Ha ez már megy, akkor kaphat a legkisebb családtag egy számára is belátható összeget. Sok gyerek például egy-két ezer forintot kap időről időre, pedig még számfogalma sincs. Úgy 9-10 évesen azonban már biztosak lehetünk abban, hogy a gyermekünk megérett arra, hogy legyen zsebpénze.
 
Hogyan tanítsuk meg a gyereket arra, hogy jól költse el a pénzét?
A családi szokásoktól függjön, hogy zsebpénzt kaphat és gyűjthet, vagy mindig arra kap egy összeget, amire szüksége van. Fontos, hogy olyan játékok is legyenek otthon, amelyek segítik a pénz fogalmának megismerését, játsszunk például  Gazdálkodj okosan!-t vagy hasonló játékokat.
Kezdetben kísérjük figyelemmel, hogyan költi el a gyermek a pénzt, később azonban önállóan is beoszthatja azt.

Vajon hogyan vélekednek a kérdésről a Nők Lapja Café olvasói, fórumozói?
Összegyűjtöttünk néhány véleményt.

Gazdálkodj okosan a zsebpénzeddel!Kinny
Nálunk a kisebbik, a 8 éves épp mostanában hadakozta ki magának a heti 100 Ft-ot. 🙂 Mivel a nagyobb is kap zsebpénzt, nehogy már ő lemaradjon. Mondjuk, ő értelmes, és már van számfogalma, szépen gyűjtöget is, most éppen egy nagyobb utazásra. A nagyobb viszont az iskolabüfében költi el a pénzt :(( Nem szólok bele, csak néha elbeszélgetünk vele itthon, hogy ha nem ezt tenné, akkor maradna a kedvenc újságjára… stb.-re, hátha egyszer megfogan az agyában a rügyecske :)) A jegyekért nem szívesen adok pénzt, mert ne azt tanulja már meg a gyerek, hogy jutalomért tanul. Ellenben a nagymamákat nem lehet megakadályozni ebben! 🙁

Virág
Az én fiam októberben lesz 9 éves. Hároméves korától 30 eurót, ötéves korától pedig 50 eurót adok neki havonta. A jó bizonyítványt és a karateövvizsgákat ajándéktárgyakkal díjazom: Nintendók (abból is mindig új modelleket találnak ki), PSP-k, mobiltelefonok (Az elsőt a negyedik szülinapjára kapta, az csak sima fényképezős volt, ma már menő érintős telefonja van, wifis. Ez a negyedik telefonja.), számítógépek. Nekem nem volt semmim gyerekkoromban, neki hadd legyen.

Andi*1970
A nagyobb lányomnak 8. osztály 2. félévében vezettük be a zsebpénzt. Heti 500 forintot kapott. Persze voltak feltételek, pl. ha 3-ast vagy rosszabbat hoz, akkor azon a héten ugrott a zsebpénze. Most a 10. osztályt kezdi, és úgy tervezzük, hogy havi 5000 forintot kap majd, de abból kell a telefonkártyáját is kigazdálkodnia. Jó jegyekért pluszban nem járt soha pénz, viszont ha a kocsit lemossák helyettem, akkor azért fizetek – de semmilyen más házimunkáért nincs pluszfizetség. Bár most a nyáron keresett egy kis pluszt, mert egy szomszédunk nyaralójában füvet nyírt minden hónapban. Most szeretne saját bankszámlát nyitni, hogy azon gyűjtse a pénzét. A középső lányom most megy 8. osztályba, és nála is majd a második félévben szándékozom bevezetni a zsebpénzt.

Fruskacsa
Nálunk pont ugyanígy kezdődött a dolog, amikor a legnagyobb elsős lett, apuka kezdte adni nekik reggelente a kis fémpénzeket. De az iskolába nem engedem, hogy vigye, a büfében haszontalan dolgokra költeni. (Ja, korábban perselybe gyűjtöttük velük a 100-asokat, azok még megvannak szépen összegyűlve.)
Viszont havonta egyszer, hétvégén, ha megyünk vásárolni a családnak, akkor a zsebpénzükben összegyűlt pénzből lehet vásárolni maguknak, nem nagyon szólunk bele, hogy mit. Akkor megy a tanakodás, mi fér bele, mi nem, félreteszi, vagy közösen a tesóval. Ez szerintem hasznos. Olyankor korábban úgy is kaptak valami apróságot, amit megkívántak, így most látják az árát, értékét is. Van, hogy könyvesboltban válogatnak, azt még a 4 éves is élvezi, bár ő az anyagi részét még nyilván nem érti.

Serpentine:
Nálunk nincs zsebpénz, nem is volt és nem is lesz. Nem tartom helyesnek, mivel azt nem tudom ellenőrizni, hogy mire költi. Ha kérnek, és megindokolják, mire kell, én pedig szükségesnek ítélem, és persze ha van rá, akkor kapnak. Főleg nincs jutalmazás jó jegyért. Az alapkötelesség, hogy tanulnak. Nem tudom, hogy van azoknál, akik jutalmaznak pénzzel, hogy mi van, ha rossz jegyet hoz, akkor a gyerek fizet vissza??? :-)))) Olyan van viszont nálunk, ha kitakarítja a kocsimat, akkor azért kaphat pénzt.
Én ilyen ronda szülő vagyok, lehet mondani, hogy kizsákmányolom a gyerekeimet! :-))

TKrisz31
Szerintem ez abszolút gyerek- és szülő-„függő”. Nekem 12 és 8 évesek a fiaim. Jegyet nem jutalmazok pénzzel – ne AZÉRT hozzanak jó jegyet –, mégis a nagy 4,7-es, a kicsi kitűnő átlaggal tanul. Zsebpénzt két éve kapnak, először havi 200-200 Ft-ot, most már 500-500-at. Szépen gyűjtögetik is. Sőt! Van amikor megbeszélik a nagyszülőkkel, hogy szülinap-karácsonyra inkább pénzt adjanak nekik, mert erre vagy arra gyűjtenek (de van, hogy mondják, mennyit gyűjtöttek, és akkor ajándéknak kipótoljuk nekik). Arra nagyon jó, hogy ha kitalálnak valami olyan dolgot, amire én nem szánnék pénzt, de tudom, hogy okés a dolog (pl. egy drágább autós újság vagy könyv), a felét fizetem, fele zsebpénzből megy. Tényleg megtanulják, hogy mi a pénz „értéke”, és látják, hogy kicsit nem árt küzdeni a „céljainkért”. Osztályzatért nem adnék pénzt, de még nem is kapnak.
Mondjuk erre van egy aranyos sztorim. A kicsi 6 évesen Télapó előtt azt mondta nekem, jó lenne az ő szobájába is egy saját PS2, hogy ne legyen vita. Mondom neki, hogy az nagyon drága, a másikat sem volt könnyű összespórolni. Erre ő: „Mit idegeskedsz? Szólok a Télapónak, hogy hozzon egyet, és akkor nem a ti pénzetekből kell kifizetni.”

És vajon a másik oldalon állók mit gondolnak erről?
Egy 17 éves középiskolás már az édesanyjának is adott kölcsön, amikor az elveszítette a munkáját.

Louis.mayfair
Én kiskorom óta kaptam zsebpénzt, a szüleim arra neveltek, hogy takarékoskodjak. Heti 1000 Ft-ot kaptam apukámtól, de azt kezdetben a bankba tettük. Ötödikes voltam, amikor elkezdtem úgy naponta kapni aprókat, hogy ha nem elég az uzsi a suliban, tudjak venni a büfében. Megbeszélték velem, hogy csak értelmes dologra költsek. Most 11. osztályos vagyok, és heti 1500 Ft-ot kapok. Ezt szépen beosztom. És úgy tanultam meg takarékoskodni. Az ötösökért is a suliban általánosban kaptam 200 Ft-ot. Ez ösztönzött a tanulásra. Ha viszont rossz jegyet kaptam, akkor zsebpénzmegvonás, -200 Ft.
Szerintem ez elég jó módszer. Amit kapok, a mai napig a bankba teszem. Anyunak is volt rá szüksége, kölcsönkért tőlem, így tudtam neki segíteni, ha nem tudta kifizetni például az egyik számlát, mert akkor pont megszűnt a munkahelye. Ez szerintem elég jó ok a zsebpénzadásra. 

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top