Aktuális

Az anya, aki megvédte gyermekét

Elhagyhatta a bíróságot az a magyar édesanya, aki egy vita hevében leszúrta részegeskedő férjét, mert a férfi bántalmazta a kislányukat.
Az anya, aki minden áron megvédte gyermekeitRettegés minden nap és éjszaka – Erőszak a négy fal között

Egy kecskeméti asszony kálváriája újra felhívta a figyelmet a családon belüli erőszakra, s arra a kérdésre: meddig mehet el egy édesanya, egy feleség, hogy a saját és gyermeke testi épségét védje? Hol vannak a határok?

Számos ilyen esetet hallani, s joggal merül fel a kérdés, vajon miként lehet igazságot tenni? Hiszen ott az alkoholista férj, aki veszélyes, aki bántani akarja a kisgyerekét, akit meg kell védeni, de a másik oldalon ugyanakkor ott áll az élet szentsége, amit nem olthat ki másik ember… 

Erika
Erika

A kecskeméti Erika egy szórakozóhelyen ismerkedett meg a vízvezeték-szerelőként dolgozó T. Ferenccel. A harmincnégy éves férfi tizennyolc évvel volt fiatalabb Erikánál. A párnak közös gyermeke nem születhetett, ezért örökbe fogadták a nyolcesztendős Annát. Erika azt mondja: azon a bizonyos szörnyű estén ő csak kislánya életét védte.

– Januárban adtuk be a bontópert, áprilisban a megegyezést, májusban pedig már egyre többet ivott – mondta a gyilkossá vált asszony. – Egyre feszültebb lett Feri, nem tudta, hogy mitévő legyen, csak azt tudta, hogy el kell hagynia a solti házam.

Ez lehetett a szikra a halálos vitában. Az asszony, aki nem tagadja, hogy hétvégenként együtt italozott a férjével, két liter bort vitt haza aznap. Rövid időn belül a férfi megitta az alkoholt, ekkor jelent meg a konyhában a kislány, akinek Ferenc megrángatta, cibálta a haját. A gyerek sírva fakadt, és felsikoltott: „Apa ne bánts, fáj!” Erika maga mögé rántotta Annát, próbálta megvédeni, és szúrt – ő úgy fogalmaz, hogy „hadonászott” – a férfi felé a késsel. Ferenc pedig „belehajolt”.

– Nekem nem állt szándékomban megölni, csak sérülést akartam okozni neki – idézte fel a tragikus pillanatot a kecskeméti főiskolán könyvtárosként dolgozó nő. – Mondjuk a kezét megsérteni, hogy hátha észhez tér. Nagyon sajnálom, hogy meghalt, és már csak az éltet, hogy a kislányunkat fel tudjam nevelni. Ha hosszabb időre elzárnak, akkor elveszik őt tőlem, és intézetbe viszik. Ezt nem szeretném.

– Másfél éve lett munkanélküli Fecó, azóta nem lehetett bírni vele. Ivott és játékgépezett. A barátai közül velem beszélt utoljára – emlékezett az Akácfa utcai ház előtt Molnár György, az egyik szomszéd. Erikának nincs bűntudata, nem érzi gyilkosnak magát. Állítja, hogy csak védekezett, és védte a kislányt. Kérdés, hogy így látja-e majd a bírónő is, ám ez csak a tanúkihallgatások és a perbeszédek után, júniusban, az ítélethirdetéskor derülhet ki. Addig Erika szabadlábon védekezik, és állítja: ő csak a kislánya életét védte.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top