Aktuális

A nőknek kedvez végül az IMF-vezér szexbotránya?

Az IMF lemondott elnökének szexbotránya jó ürügy volt a szervezet női dolgozóinak, hogy felhívják a figyelmet arra: végre változtatni kellene a vezetői szint nemi megoszlásán.

Miközben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) most próbál új vezetőt állítani a szervezet élére a leköszönt Dominique Strauss-Kahn helyett, nyilvánosságra került a munkatársak belső levelezése, amely jól tükrözi a szervezetben uralkodó közhangulatot. Az IMF női alkalmazottai ugyanis változást akarnak: végre egy női vezetőt az IMF élére.

Strauss-Kahn a szexuális zaklatás vádja miatt a múlt héten mondott le posztjáról. Május 22-i búcsúlevelében azt írja, reméli, hogy felmentik a súlyos vádak alól, de azt nem szeretné, hogy a szervezetnek és kollégáinak bármilyen szinten is osztozniuk kelljen az ő személyes rémálmában, ezért inkább távozik.

Christine Lagarde
Christine Lagarde

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke a hétvégén azt mondta, hogy Christine Lagarde-t, a francia pénzügyminisztert jelölné a pozícióra. Ezzel bizonyára elégedettek lennének a valutaalap női munkatársai, akik a nyilvánosságra került levelezésben kifejezetten panaszkodtak a világszervezetben jellemző férfias kultúrára. Szerintük a nem várt botrány jó alkalom arra, hogy felhívják a figyelmet az önmagáért beszélő nemi statisztikákra.

Jelenleg ugyanis a harminc felsővezető közül mindössze hat nő, míg a menedzseri pozíciókban alig több mint 20 százalék az arányuk. Bill Murray, az IMF szóvivője ezzel kapcsolatban a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy az alap javítani kíván vezetői szinten a nemi arányokon: 2014-re szeretnék elérni, hogy 30 százalákban nők legyenek senior pozíciókban.

A New York Times ugyanakkor közzétett egy nyílt levelet 676 női IMF-dolgozó aláírásával, amelyben arról van szó, hogy a szervezet elkötelezett a szakmai professzionalizmus és az etikus működés irányában.

Olvass tovább! Megszólal Strauss-Kahn felesége

A Nemzetközi Valutaalap új vezetőjét legkésőbb június 30-ig megválasztják. Christine Lagarde mellett egyébként a német Alex Weber, a Szövetségi Bank egykori elnöke is esélyes a pozícióra.

Strauss-Kahnt május 14-én vették őrizetbe szexuális zaklatás vádjával, amelyeket a pénzügyi szakember tagad. Május 20-án óvadék ellenében kiengedték a Rikers Island-i börtönből, és most házi őrizetben van. Elég nagy bukás, ha azt vesszük, hogy a kínos incidens előtt Franciaország esélyes elnökjelöltjeként is emlegették.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top