Aktuális

Favorit az úszómesterség a diákmunkák között

Szórólapozástól a gombócadagolásig számos diákmunka közül választhatnak, akik nem csak pancsolni szeretnének a nyáron. De nem árt figyelni, mert még mindig sok a fiktív ajánlat.
Favorit az úszómesterség a diákmunkák között
Még több hír a munka világából!

Fontos és lényeges eleme a diákok nyári munkájának, hogy garanciákat kapjanak ahhoz, hogy az általuk ledolgozott idő ki legyen fizetve és a munkahelyen semmilyen atrocitás se érhesse őket – vallja Simon Balázs, az egyik országos illetékességgel rendelkező iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs igazgatója, aki az idei szezont is a növekedéssel jellemzi. A megrendelők és a jelentkezők is egyre többen vannak, ami az előző évek tendenciáinak folytatásaként értelmezhető. A tavalyi évhez képest idén 30%-kal több a munkahely, ami megfelel a munkára jelentkező diákok számának dinamikus növekedésével – hangsúlyozza Simon Balázs, aki elmondta, hogy idén 11–12 000 nyári munkás diákot helyeznek el a gyártó és szolgáltatóipar, valamint a kereskedelem területén.

A középiskolások is aktivizálódnak

Horváth Bálint most végzi a második osztályt a Petőfi Sándor Gimnáziumban, és idén gondolt először arra, hogy a nyári szünetben legalább egy hónapot dolgozni, pénzt keresni szeretne. „Erre kifejezetten azért érzek indíttatást, mert kíváncsi vagyok a munkaerőpiac valódi arcára, amit – véleményem szerint – csak munkahelyi környezetben van esélyem megtapasztalni” – véli Bálint, aki most, a napokban járja a diákszövetkezetek irodáit a megfelelő nyári munka reményében.

Simon Balázs statisztikái szerint a 18 év alattiak 70–80%-a csak az iskolaév végén áll munkába, míg a 18 év feletti korosztály harmada év közben is dolgozik. „Sok diák – folytatja az iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs igazgatója – nem azért jelentkezik diákmunkára, hogy zsebpénze legyen, hanem mert a szüleinek szeretne anyagilag segíteni. Ez a tendencia sajnos évről évre nő, ami inkább az ország gazdasági állapotáról fest kórképet.”

Favorit az úszómester

Favorit az úszómesterség a diákmunkák közöttHorváth Bálint, a másodikos gimnazista igazi munkahelyre vágyik, és beérné egy betanított jellegű gyári munkával, ám a fiatalabbak többsége a nyaralást ötvözné a munkával. Simon Balázs szerint a nyári munka örökös sztárja a strandokon végezhető munkakörök területén kulminál, de az irodai megbízatások is ott állnak a dobogón. A diákok kedvelik az olyan munkahelyeket, ahol rendezett irodában tölthetik el a munkaidőt. Ilyen a call centerekben végezhető telefonos munka, az adatbázis-kezelés vagy az adminisztratív feladatok megoldása, amelyek a strandok után a leggyorsabban fogynak el. Ám a legtöbb álláshely betanított jellegű ipari-kereskedelmi tevékenység vagy mezőgazdasági idénymunka.

„Akadnak olyan munkakörök is, főleg a külső helyszíneken, a mezőgazdaságban vagy a strandokon, amelyek tanfolyamokhoz vannak kötve. Így a nyáron dolgozó diákok nemcsak munkatapasztalatot és pénzt, hanem speciális tudást is szerezhetnek. Ezen felül – folytatja Simon Balázs – amikor a diákok a tanulmányuk befejeztével kilépnek a munkaerőpiacra, az önéletrajzukban feltüntethetik a nyáron ledolgozott munkáikat, ami roppant komoly előny a semmilyen tapasztalattal sem rendelkező vetélytársaikkal szemben.”

Kattints, ha kíváncsi vagy, hogy mennyi pénzt lehet összegyűjteni diákmunkával!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top