Aktuális

Magas, szőke férfiak spermájára hajtanak a gyermektelenek

Manapság olyan egyszerűen választhatunk spermadonort az interneten, akár csak utasbiztosítást. Nyugat-Európában egyre többen skandináv külsejű gyereket szeretnének, sokan ezért más országokba is hajlandóak elutazni. Nálunk azonban olyan donort keresnek a párok, aki nem Brad Pittre, sokkal inkább a leendő apukára hasonlít.

Magas, szőke férfiak spermájára hajtanak a gyermektelenek Az ügyfelek általában a minimum 180 centiméter magas, szőke, kék szemű és magasan kvalifikált donorokat részesítik előnyben – számolt be nemrég egy koppenhágai székhelyű spermabank vezetője a napjainkban uralkodó trendről. Dánia mostanra a külföldi nők számára a mesterséges megtermékenyítés Mekkájává vált, mert az erre szakosodott cégek viszonylag kedvező áron kínálnak magas színvonalú szolgáltatást. A cégek weboldalán meg lehet nézni a jelöltek profilját, sőt, megfelelő díj ellenében még egy velük készült audiointerjú és egy babafotó is rendelkezésre áll.

A dán klinikák három nagy ügyfélcsoportot szolgálnak ki: leszbikus párokat, hetero párokat és egyedülálló nőket – utóbbi csoport növekszik a leggyorsabban manapság. A Daily Mailben nyilatkozott egy brit leszbikus pár, akik több drága, de sikertelen angliai és egy dél-afrikai próbálkozások után találtak rá az interneten a dán intézményre. Jelenleg egy öt hónapos fiú ikerpár és egy kétéves kislány szülei, akiknek ugyanaz az ismeretlen dán férfi az apjuk. A gyerekek erőteljesen skandináv megjelenésére anyukáik nagyon büszkék, és minden esetre felkészültek: már felvásárolták a dán férfi spermájából azt a mennyiséget, amelyet a brit törvények lehetővé tesznek.

A dán egészségügyi hivatal felmérései szerint 2008 óta csaknem megduplázódott a spermabankot igénybe vevő külföldiek száma, akik egyértelműen a skandináv fenotípust keresik. Egyes vélemények szerint, ha folytatódik ez a trend az európai inszeminációban, az északi gének akár meglepően gyorsan el is terjedhetnek a világon.

A magyar párok a leendő apához hasonlító donorokat keresik

 Néhány érdekesség

• A spermabank szabályai szerint a donornak külön kérésre értesítést is küldenek arról, ha felhasználták a spermáját.
• Az intézetben egy minta ára körülbelül 50 ezer forint, attól függően, hogy magyar vagy külföldi donorról van-e szó.
• A mintavételi helyiséget úgy kell elképzelni, mint a filmekben: magazinokkal, filmekkel, de arra is lehetőség van, hogy a partnere elkísérje a donorjelöltet és közreműködjön a mintavételben.

Nálunk mindenesetre még nem tapasztalható a nyugat-európai trendhez hasonló jelenség. Egy magyarországi spermabank, a KRIO Intézet vezérigazgatója, dr. Balogh István ugyanakkor a Nők Lapja Cafénak elmondta: hazánkban is fokozatosan emelkedik a spermadonor szolgáltatásra jelentkező páciensek száma. Az utóbbi években csak ebben az intézményben közel 800 donormintát vettek igénybe éves szinten a gyerekre vágyók.

Nálunk azonban a hagyományos párkapcsolatban élők többnyire a férj külsejéhez igazítják a donorválasztást, és az esetek többségében a barna hajú, zöldes-barna szemű, 175-180 centiméter magas donorokat keresik. A kiválasztás során a pároknak egy grafikai program is segítségükre van, hogy a férjre legjobban hasonlító donort találják meg.

A nem hagyományos párkapcsolatban élő, vagy egyedülálló szülőjelöltek körében már sokkal változatosabb igények is előfordulnak, ezért nem igazán lehet standardizálni – mondta az intézet igazgatója. Ők például sokkal gyakrabban választanak import donort is. Mindenki számára egyformán fontos a külső megjelenés és az iskolai végzettség is: nagyjából 50-50 százalékos arányban veszik figyelembe ezeket a tényezőket.

András, az ideális magyar spermadonor

A spermabanknál donornak jelentkező férfiakat állítólag leggyakrabban a pénz motiválja, hiszen egy felhasználható minta leadásáért 15 ezer forint jár, amelyet négyszer lehet – és a megfelelő mennyiség miatt célszerű is – ismételni. Pont az anyagiak miatt a spermadonorok között viszonylag sok az egyetemista. Ahhoz azonban, hogy valaki tényleg donorrá válhasson, a minta leadása mellett egy sor szűrővizsgálaton is át kell esni, ahol meghatározott egészségügyi követelményeket vesznek figyelembe.

Magas, szőke férfiak spermájára hajtanak a gyermektelenek Sikerült szóra bírnunk – bár anonimitását megőrizve – a KRIO Intézet egyik spermadonorját, Andrást, aki a magyar párok körében népszerű fenotípus-jegyekkel rendelkezik: 185 centiméter magas, barna haja és barna szeme van. A 33 éves férfi ráadásul otthon már bizonyított, hiszen három gyermek édesapja. Mivel egyetemi végzettséggel is rendelkezik, jó esély van arra, hogy sokan őt választották, így egy sor nem hivatalos gyermeke is lehet.

„A feleségem először határozottan elutasította a dolgot, konzervatívan arra hivatkozva, hogy majd egyszer szembejön a gyerekem az utcán. Én eltökélt voltam és végül meggyőztem őt is arról, hogy ezzel másokon segíthetek – mondja András, aki az intézmény hirdetését látva, és néhány, már tapasztalt ismerőssel folytatott beszélgetést követően döntött a mintaadás mellett. – Nálunk sem ment egyszerűen a családalapítás. Vizsgálatokra jártunk, mire kiderült, hogy a feleségemnek kezelésre van szüksége. Így aztán valamennyire át tudom érezni azoknak a pároknak a problémáját, akik a spermabankhoz fordulnak segítségért.”

A genetikus nem tart viking génuralomtól

„Az északias típusok eluralkodásának jelentős genetikai kockázata nincs, vagyis aránytalan mértékben való elészakiasodásról egyelőre nem beszélhetünk, hiszen a skandináv típusú férfiaktól származó donor hímivarsejt igénybevételével születő gyermekek száma elhanyagolható a teljes születési számhoz képest” – magyarázza dr. Nagy Zsolt, a Nők Lapja Cafe genetikai szakértője.

A meddőségi problémákkal küzdő házaspároknak csak kis részét érinti a spermadonorság, és azoknak is csak egy jelentéktelen hányada választja az északias külsejű apajelölteket. Az egyedülálló nők körében ugyan gyakrabban előfordul a külföldi donorválasztás, ők azonban viszonylag kevesen vannak ahhoz, hogy reális veszélye alakuljon ki az északias fenotípusok jelentős mértékű elterjedésének.

A fenotípusjegyek nem jelentenek garanciát

Magas, szőke férfiak spermájára hajtanak a gyermektelenek A genetikus felhívja a figyelmet arra, hogy a hímivarsejtet adó férfiakról az anonimitásra vonatkozó jogszabályok miatt viszonylag keveset lehet tudni. Genetikai térképezés ritkán történik, ezért a férfi egyedi, rá jellemző örökletes mintázata sem ismert, és a spermát igénybe vevő párok vagy hölgyek csak a donorok külső jegyeit ismerik.

„Minden ember más és más örökítőanyag-mintázattal rendelkezik, ezáltal mást örökít a gyermekeinek – mondja dr. Nagy Zsolt. – Egy ismert férfira hasonlító embernek például teljesen más kinézetű gyermekei születnek, mint az ismert embernek. Amit még fontosnak tartok kiemelni, hogy az édesanya örökítőanyaga ugyanakkora formáló hatást fejt ki a gyermek külső (és belső) tulajdonságaira, mint az édesapáé.”


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top