Aktuális

Törődjön a férfi is a fogamzásgátlással!

Közteherviselés az ágyban is: ha minden jól megy, pár év múlva már nem csak a nők védekezhetnek majd tablettával a nem kívánt terhesség ellen. Peller Mariann alig várja a férfi antibébit.

A hír: készül az antibébi-tabletta férfiaknak. Teljesen leállítja a spermiumok termelődését egy most felfedezett vegyi anyag – számoltak be róla a New York-i Columbia Egyetem kutatói. A még csak egereken tesztelt anyag hatalmas előnye, hogy elhanyagolhatóan kevés mellékhatással jár, nem csökkenti a nemi vágyat, ráadásul a szer megvonását követően szinte egyből visszaáll a nemzőképesség – ahogyan az a női fogamzásgátlók hatásmechanizmusánál ismeretes. Ha minden a tervek szerint alakul, akár öt éven belül elkészülhet az embereknek is adható gyógyszerkészítmény – így a kutatók. Kérdés azonban, vajon a férfiak bevennék-e a fogamzásgátló tablettát?

Törődjön a férfi is a fogamzásgátlással!Magam is szedtem bő két évig hormontartalmú fogamzásgátló tablettát és van olyan barátnőm, aki mindenféle mellékhatás nélkül szedi, lassan tíz éve. Én azonban sajnos közel húsz kilogrammnyi súlyfelesleget szedtem magamra a két év alatt. Az, hogy néha elfelejtettem, hogy bevettem-e vagy sem, már csak apró kellemetlenségnek számított, a rettegéssel együtt, hogy vajon hatni fog-e ennek ellenére a havi adag.

Az akkori páromat nem különösebben érdekelte, hogyan védekezem. Sőt, ahogy belegondolok, tulajdonképpen egyik páromat sem érdekelte, hogy mi módon védekezem a nem kívánt terhesség ellen. Mintha természetesnek vették volna, hogy ez kizárólag a nő feladata, hiszen neki kell viselnie a súlyosabb következményeket, ha valami balul „sül el”. Én pedig természetesnek vettem, hogy ennek így kell lennie. Egészen addig, amíg nem találkoztam a jelenlegi – és érzésem, reményeim szerinti – életem párjával.

Nem gondoltam, hogy létezik férfi, akinek ha felteszik a kérdést, miszerint: te szednél-e férfiaknak készített fogamzásgátló gyógyszert?, szemrebbenés nélkül azt feleli: igen. Persze ha komoly mellékhatásokkal járna, mint a ma forgalomban lévő, férfiaknak szánt hormonkészítmények, tele tesztoszteronnal, ezzel impotenciát vagy meddőséget okozva, nemet mondana. Ahogy természetesen én is kézzel-lábbal tiltakoznék az ellen, hogy saját szervezetét károsítsa. Majd hozzátette, hogy a tartós kapcsolat és családtervezés két ember feladata, és a hormonkészítmények, hüvelykúpok vagy méhen belüli fogamzásgátló szerek, mint a spirál, szintén befolyásolják a szervezet működését, csak éppen a nő kénytelen elszenvedni a mellékhatásokat. Ezért természetes, hogy ő is vállalná, ha a mellékhatás elhanyagolható mértékű lenne. Mondanom sem kell, még szerelmesebb lettem belé, amiért talpig férfi létére így gondolkodik…

Ha körülnézek férfi ismerőseim körében, talán kettőt ha találnék, aki hasonlóképpen gondolkodik. Mert a férfiak többsége, azt hiszem, hiúsági kérdést csinál az egészből. Talán nem érezné magát igazán férfinak, ha még a termékenységét is korlátoznia kellene. Nem elég, hogy egyre többször van terítéken a téma, miszerint a férfi és női szerepek egyre jobban összemosódnak, a férfi egyre nőiesebb, mert a nő egyre inkább képes a férfias szerepeket is tökéletesen „eljátszani” az életben… Ráadásul még az évezredes női feladat, a fogamzásgátlás is rájuk háruljon? Na, neeem!

Továbbra is azt gondolom, jó, hogy vannak női és férfi szerepek és feladatok az életben. És az a jó, ha egy pár képes a számukra tökéletes módon felosztani a feladatait, nemektől függetlenül, egy cél érdekében: hogy boldogan, kiegyensúlyozottan élhessenek. Ebbe beletartozik a családtervezés, fogamzásgátlás is. Mit nem adnék egy olyan módszerért, ami százszázalékos védettséget nyújt, észrevehetetlen, nem okoz kényelmetlenséget, teljesen mindegy, hogy nőnek vagy férfinak kell alkalmaznia… Ilyen feltételek mellett talán a férfiak sem csinálnának belőle hiúsági kérdést, hogy beszedjék-e vagy sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top