Aktuális

Mérgező ruhák a boltokban

Mérgező vegyi anyagok nyomait találták tizennégy világmárka öltözékeiben – közölte kedden a Greenpeace.

Tizennégy világmárka ruhái tartalmaznak olyan mérgező anyagokat, amelyek károsak „az élőlények szaporítószerv-rendszerére” – a Greenpeace közlése szerint. A nemzetközi környezetvédelmi szervezet által felsorolt márkák között van az Uniqlo, a Calvin Klein, a Li Ning, az Abercrombie&Fitch, a Lacoste, a Conserve és a Ralph Lauren.

képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A Greenpeace 18 országban vásárolta meg e cégek – egyebek között Kínában, Vietnamban, Malajziában és a Fülöp-szigeteken gyártott – öltözékeit, majd a textileket elemzésnek vetették alá. A minták kétharmadában találtak nonilfenol-etoxilátot (NPE), vagyis egyfajta ipari tisztítószert.

„A nonilfenol hormonális zavarokat okoz és veszélyezteti a termékenységet – mondta el a szervezet képviselője. – A ruhanemű mosásakor a maradék NPE felszabadul, így a szer olyan országokba is beférkőzik, ahol tilos az alkalmazása.

A jelentés megjelenése után a Puma és a Nike vállalta, hogy 2020-ig minden mérgező terméket eltávolít a gyártási folyamatából, így ők lekerültek a listáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top