Aktuális

Már nem mutogatok, de Shakespeare-t még nem fordítok

Állásinterjún ma már nem kizárt, hogy próbára teszik a pályázó idegennyelv-tudását is. Milyen kérdésekre lehet számítani?

Régvolt kollégám, az informatikus Balázs idegesen hívott fel minap. „Tudod, már régóta keresek egy jó munkát. Most végre úgy tűnik, találtam egyet, de van egy kis probléma. Képzeld, angol nyelvű interjúra kell mennem; a nagyfőnök angol, és vele kell beszélgetnem a második körben. A szaknyelvet jól tudom, bár azt is inkább írásban, és… hát, szóban már sokat felejtettem, mióta nyelvvizsgáztam. Mit tanácsolsz?”

Interjú idegen nyelven – emelkedik az adrenalin

Már nem mutogatok, de Shakespeare-t még nem fordítok Ha az ember nem az anyanyelvén beszél, szükségszerűen kevésbé magabiztos. Főleg ha hiányzik a napi beszédrutin. Tapasztalataim szerint a frissen végzettek egy részének kiváló a nyelvtudása, főleg akiknek lehetőségük adódott ösztöndíjjal vagy munka céljából néhány hónapot/évet idegen nyelvterületen tölteni, a többieknek viszont még sok-sok gyakorlásra lenne szükségük.

Az idegen nyelvű interjú azért sem könnyű, mert a szakmai tudásunkról is az adott nyelven kell számot adnunk. Az interjúztatót a szaktudáson felül az is érdekli, hogy mennyire tudjuk magunkat folyékonyan és érthetően kifejezni az adott nyelven, mennyire értjük meg őt, és mennyire beszélünk nyelvtanilag helyesen. Nem feltétlenül elvárás a „ha tudtam volna, hamarabb is beadhattam volna a felmondásomat” nehézségű nyelvtani szerkezet azonnali beleszövése mondandónkba, persze a megfelelő igealakok használatával. Inkább arra érdemes törekedni, hogy érthető legyen a beszélgetőpartnerünknek, hogy mit szeretnénk mondani, tudjuk a gondolatainkat az adott nyelven érthetően kifejezni. A statisztikák és tapasztalatok alapján mi, magyarok a beszédértésben vagyunk a leggyengébbek. Más akcentussal és hanglejtéssel beszél egy szlovák vagy egy indiai munkatárs, mint egy kaliforniai. És nekünk mindenkit meg kell(ene) érteni.

Mit tegyünk, ha csak néhány napunk van felkészülni az interjúra?

Nagyon fontos a felkészülés. Vegyük elő az önéletrajzunkat és menjünk végig a végzettségünkön angolul, memorizáljuk az iskoláink és képzettségeink nevét, mert ezekről valószínűleg megkérdeznek majd bennünket.

Érdemes felkészülni a jelenlegi cégünk tevékenységéről, a munkánkról, feladatainkról, helyünkről a szervezetben. Gondoljuk át jövőbeli terveinket és azt is, hogy miért szeretnénk azt az állást megkapni. Ha csak egy rövidebb interjú várható, akkor gyakran ezek az alapkérdések kerülnek szóba. Gyűjtsük össze az idetartozó szavakat, szókapcsolatokat, és próbáljuk megfogalmazni a válaszainkat. Az internet rengeteg segítséget ad ilyen témában is. Átgondolhatjuk a szabadidős tevékenységeinket is, mert lehet, hogy erre is rákérdeznek majd.

Felesleges előre betanulni szóról szóra a válaszunkat, mert lehet, hogy másképpen teszik fel a kérdést, tehát a válasznak is másmilyennek kell lennie, illetve hamar észre fogják venni, ha egy betanult monológot ad elő. Ilyenkor még tovább kérdezgetik, és hamarosan kiderül, hogy milyen is a valós tudása, és ez kellemetlen helyzetet is teremthet.

 
Kérdezd a karrier-tanácsadót!

Könnyebb a gyakorlás, ha van az adott nyelven jól beszélő ismerős, akit megkérhet, hogy játsszák el a „kérdések-válaszok” játékot, és ha az illető önnél jobban tud angolul/németül stb., akkor a kiejtését vagy a megfogalmazásait is javítgathatja. Még ennél is jobb, ha lehetősége van felvenni azt, ahogy az adott nyelven kommunikál, és saját magát visszahallgatva (esetleg nézve) néhány bakiját menet közben is tudja korrigálni. Ez az utóbbi nagyon célravezető lehet. Az a legfontosabb, hogy az adott interjú előtti napokban foglalkozzon többet a nyelvvel, kommunikáljon többet ezen a nyelven, és meglátja, hogy magabiztosabban fog megszólalni és reagálni.

És ha nem ért valamit? Nézzen utána, hogy az adott nyelven milyen fordulatokat használnak: „Nem hallottam jól. Megismételné?” „Azt hiszem, ezt a kifejezést még nem hallottam.” Érdemes töltelékszavakat is begyakorolni, melyek átlendíthetik egy-egy holtponton, illetve időt hagynak a gondolkodásra: az igazat megvallva, szeretném felhívni a figyelmét, véleményem szerint, egyetértek, hadd gondoljam végig.

A folytatást itt olvashatod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top