Aktuális

Utólag megbánjuk, hogy a karriert választottuk?

Magas beosztású nők gyakran bánják, hogy a karriert választották.

Karrierista nők bánják a karriertKarrier, anyaság vagy család? Számtalan nő óriási dilemmája, hogy melyik irányt válassza. Jó választás azonban úgy tűnik, hogy nincsen, ezt bizonyítja az a kutatás is, ami az European Women’s Management Development Network, a negyven európai ország női menedzsereit tömörítő hálózat kezdeményezésére készült. A Freie Universität Berlin szociológusa, Christiane Funken 45 és 55 év közötti menedzsernőkkel készített mélyinterjút.

A kutatásban megszólaló nők ahhoz a generációhoz tartoznak, akik a hatvanas évek környékén az esélyegyenlőség első hullámait sikeresen meglovagolták. Többségük az 1955-ös évben született, egyetemre járt, lehetőségeit pedig maximálisan kihasználta. Képzettség, szakmai tapasztalat és munkahelyi áldozat tekintetében semmivel nem szerepeltek rosszabbul, mint férfi vetélytársaik. Magánéletükben azonban már más a helyzet, többségüknek nincs gyermeke, laza párkapcsolatban élnek, partnereik jellemzően szintén komoly karrierrel rendelkeznek, az összeköltözés mellett pedig csak ritkán döntenek.

A mélyinterjúkból kiderült, hogy a komoly karriert befutó nők többsége keserű szájízzel tekint vissza pályájára, a sokak szerint a nagy energiabefektetés nem érte meg, vezető pozícióba ugyanis nőként csak kevesen tudtak eljutni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top