Aktuális

Fialtasd a pénzed biztonságosan!

Megkaptad magán-nyugdíjpénztári reálhozamodat, és tanácstalan vagy, mert nem tudod, hogyan kellene okosan befektetni? Utánajártunk, mihez kezdhetsz, ha biztonságosan szeretnéd forgatni forintjaidat.

Fialtasd a pénzed biztonságosan!Mindannyiunkra igaz, hogy ha nem akarunk nyugdíjas éveinkben szűkölködni, már most félre kell tennünk, hogy később legyen miből élni. Jó lehetőség a megtakarításra a most kézhez kapott reálhozam, melyet ha okosak vagyunk, nem költünk el azonnal, hanem körültekintően befektetjük.

Egy jó választás: a tartós befektetési szerződés

Sok bank kínál tartós befektetési szerződést, egy középtávra, azaz 3-5 éves időtartamra szóló megtakarítási formát ügyfeleinek.

Pontosan milyen adókedvezmény jár a tartós befektetési szerződéshez?

Molnár-Gácsi Gabriella, FHB Bank: A szerződés létrejöttének évét gyűjtési időszaknak hívják, ekkor helyezhetjük el megtakarításainkat az adott bank- vagy értékpapírszámlára. Az ezt követő 5 éves szakaszt lekötési időszaknak nevezzük, ekkor már nem fizethetünk pénzt a számláinkra, viszont felgyülemlett megtakarításunkat bizonyos megkötésekkel kedvünk szerint kezelhetjük.

A lekötési időszakot adózási szempontból több részre bonthatjuk.

– Ha a gyűjtési időszakot követő 3 naptári évben nem szüntetjük meg számlánkat, de a harmadik év végén vagy azt követően kivesszük a pénzünket, akkor a befektetésen elért hozam után 10%-os személyi jövedelemadót kell befizetnünk.

– Ha viszont az 5 éves lekötési időszak  végéig megtartjuk megtakarításainkat, akkor az elért hozam után nem kell adót fizetnünk.

– És hogy mi a helyzet, ha már a gyűjtési időszakban, vagy a lekötési időszak első 3 évében vennénk ki a megtakarításainkat? Ezt is megtehetjük, de ebben az esetben az elért hozam után meg kell fizetnünk a 16%-os kamat- és árfolyamnyereség-adót.

Ha úgy döntünk, hogy kipróbáljuk, akkor kétféle számlát nyithatunk tbsz-szel: az egyiken forintbetétet nyithatunk, míg a másikon értékpapírokat, például részvényt, befektetési jegyet, kötvényt tarthatunk. Éppen ebben rejlik ennek a módszernek a kiszámíthatósága – megtakarításainkat megosztottan, egy biztonságosabb betéti és egy kockázatosabb értékpapírformában is fialtatni tudjuk.  

Jó, ha tudjuk, hogy tartós befektetési szerződés minden évben nyitható, de a már megnyitott számlára csak a nyitás évében, az úgynevezett gyűjtőévben lehet pénzt befizetni.

Még egy erős érv szól a tartós befektetési szerződés mellett: a szolgáltatás legfőbb előnye a hozzá kapcsolódó adókedvezmény, melyet a harmadik és az ötödik év elteltével érvényesíthetünk. Ebből adódik, hogy főleg középtávra okos döntés ez a befektetési forma: aki a betett pénzéhez 3 évig nem nyúl hozzá, az a hozam, kamat és árfolyamnyereség után fizetendő 16%-os adó helyett csak 10%-ot kell hogy befizessen, aki pedig 5 évig kibírja a befektetett összeg elköltése nélkül, az teljesen mentesül ettől az adónemtől.

A kézhez kapott reálhozamot tehát már csak a következők miatt is érdemes tartós befektetési számla formájában megtakarítani: sokféle befektetési terméket választhatunk; mi határozhatjuk meg a befektetésünk összetételét, és ezt a futamidő alatt bármikor megváltoztathatjuk; végül pedig a lekötési időszak esetén adókedvezményhez vagy akár adómentességhez juthatunk általa.

Fontos, hogy a befektetési érvek mellett azért észben tartsuk, hogy a gyűjtőévben befizetett forintjaink pénzügyi eszközökbe kerülnek, ami azt jelenti, hogy az árfolyam-ingadozásokon keresztül a pénzpiaci mozgások kihathatnak a megtakarításunk értékére. Más szavakkal: ha esik annak a kötvénynek, részvénynek az ára, amibe a pénzünket fektettük, akkor kevesebbet ér a megtakarításunk is.

További cikkek a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top