Aktuális

A plasztikaisebész-nő

Akik intim műtétet szeretnének, szívesebben mennek sebésznőhöz. De férfiakat is operál dr. Kovács Annamária plasztikai sebész.

A szépséghez kötődő szakmák általában női szakmák. Mi lehet az oka annak, hogy a plasztikai sebészek többsége viszont férfi?

Az, hogy már az általános sebészet is eleve főleg férfiszakma, hiszen a sebészeti munka komoly fizikai és pszichés terhelést jelent.

Nagyjából hány plasztikaisebész-nő dolgozik Magyarországon?

Tudomásom szerint tíz-tizenöten vagyunk.

A plasztikaisebész-nő

 

Ön mennyit tanult ezért?

A szakvizsga után ráépített szakma lehet a plasztikai sebészet, az egyetem hat évét követően további hat-nyolc év után lehet a plasztikai sebészeti szakvizsgát letenni. Ezután a már végzett plasztikai sebész öt év gyakorlati időben egy idősebb, gyakorlottabb kolléga felügyelete mellett végezhet esztétikai műtéteket. Az egyetem elvégzése után így 11-13 év telik el, mire önállóan operálhat.

Mi az a kérdés, amit már unásig hallott? 

Az, hogy hogyan lett belőlem plasztikai sebész.

Egy nőnek nehezebb érvényesülnie a szakmában?

Út idáig

Annamária harmadéves orvostanhallgatóként a Szövetség utcai Kórház Plasztikai Sebészeti Osztályán töltötte kötelező gyakorlati idejét, itt szeretett bele a szakterületbe, olyannyira, hogy később szabadidejében is bejárt az osztályra. Hatodév után először az Országos Traumatológiai Intézetben aneszteziológusként dolgozott, később átkerült a Plasztikai Sebészetre. 1991 óta van a szakmában, ma már magánpraxist vezet. Főleg esztétikai beavatkozásokra specializálódott.

Soha nem származott hátrányom abból, hogy nő vagyok. Az élet minden területén ha valaki megfelelően teljesít, érvényesülni tud. Amikor valaki szereti a hivatását, azt az emberek érzékelik és szívesen fordulnak hozzá, és engem a férfikollégák is elismernek. Az a hitvallásom, hogy amennyiben bárkit úgy kezelek, mintha önmagam operálnám, ott baj nem lehet.

Máshogy viszonyul az emberi testhez, mint „formálható anyaghoz”, mint a férfi kollégái?

Nem viszonyulhatok máshogy, hiszen szakmailag általános szabályok, elvek léteznek, amiket mindannyiunknak figyelembe kell vennünk. Az igényesség, tapasztalat, az általános szépségarányok mindannyiunkra érvényesek.

Lehet ezzel a foglalkozással “pasizni”?

Első találkozásnál nem nagyon merem megmondani mi a foglalkozásom, mert szerintem megijednek tőlem a férfiak. Elváltam. A volt férjem állítólag büszke volt rám, de ezt tőle kellene megkérdezni. A férfiak nem díjazzák, ha egy nő határozott és megállja egyedül is a helyét ebben a világban.

Milyen egy plasztikai sebész “munkaruhája”?

Konzultálni civil ruhában szoktam. A műtőben be kell tartani az előírásokat, kötelező a steril, egyszer használatos orvosi műtőskabát, steril kesztyűvel. Kötözéskor fehér köpenyt viselek.

Vannak olyan páciensei, akik direkt azért – vagy azért is – önhöz fordulnak, mert nő?

Vannak, például olyanok, akik intim testtájon végzett műtétet kérnek, vagy olyanok, akik nem szívesen vetkőznek le egy férfi orvos előtt.

Férfi páciensei is vannak?

A magyar férfiak nem nagyon operáltatják magukat, mert „el vannak kényeztetve” és nincs rá igényük. Ha mégis, akkor főleg elálló fül, nagy orr, lelógó szemhéj vagy öregedő arc miatt fordulnak hozzám.

A plasztikaisebész-nőHogy érti azt, hogy el vannak kényeztetve? 

A férfiak egy része nem ad magára, mert azt hiszi, hogy a férfiassága a pénztárcájában rejlik. A munkájára fordítja a legtöbb energiáját, hogy aztán a pénzéért mindent megkapjon. 

A férfi páciensekkel másképp kell bánni, mint a nőkkel?

Jobban félnek a fájdalomtól, mint a nők, de nem bánok velük másképp.

Milyen műtéteket végez leggyakrabban, illetve mik azok a beavatkozások, melyek még ritkaságnak számítanak itthon?

Emlőnagyobbító műtétet végzek a leggyakrabban, bár a gazdasági helyzet miatt egyre kevesebbet. Ritkaság nálam egyelőre a Drakula-terápia, a saját zsírszövet beültetése, illetve a fenék- és a vádlinagyobbítás.

Előfordul olyan, hogy valakit lebeszél egy műtétről, vagy legalábbis megpróbálja rávenni egy kevésbé drasztikus megoldásra?

Ha valaki túlzásokba esik, megpróbálom meggyőzni, hogy mi a szakmailag elfogadott eljárás határa. Ha így sem jutunk egyetértésre, nem vállalom a műtétet, az ilyen eset azonban ritka, talán kétévente egyszer fordul elő.

Mi számít manapság túlzásnak az esztétikai sebészetben?

Az egészséges határt a normál emberi test arányai jelölik ki. Túlzás, ha például valaki túl nagy méretűre tölteti fel a száját, túl nagy melleket szeretne, ami esetleg már a karmozgásaiban is zavarja, vagy egy-egy testtájon túl sok műtéti beavatkozást kér, ami már az élettani működést is kedvezőtlenül befolyásolhatja. De amikor például mellnagyobbítást kérnek, másképp állok hozzá egy kisgyermekes családanyához és másképp egy táncoslányhoz, aki egyértelműen azzal tud több pénzt keresni, ha minél nagyobbak a mellei.

Önmagán végzett vagy végeztetett már valamilyen esztétikai beavatkozást?

Nőként ugyanazokon az élettani változásokon megyek keresztül, mint a kortársaim, két gyermeket szültem, szoptattam, felneveltem. Engem is megváltoztatott a változó kor, szakemberként pedig természetesen mindent elkövetek, hogy fiatalosabb legyen a külsőm. Az arcomon és a kézfejemen zsírátültetést végeztem, valamint mezoterápiával tettem hidratáltabbá, teltebbé az arcom és a dekoltázsom bőrét. Emellett rendszeresen edzek, hogy a testem karbantartsam.

Elégedett embernek tűnik…

Nagyon jól érzem magam a bőrömben, mindent elértem, amit szerettem volna. Két fantasztikus lányom van, a nagyobb már orvos, és valószínű, hogy szintén a plasztikai sebészetet választja hivatásául.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top