Aktuális

Néhány korty jó a szívnek

A szőlő és a belőle készülő bor egyaránt gyógyhatással bír, amit már eleink is tudtak, és a kutatók ezt napjainkban tudományosan is megpróbálják igazolni.

Olaszországban, a sienai orvosi egyetemen, Matteo Camelli és kollégái a vörösbor élettani hatását vizsgálták huszonéves önkénteseken. A résztvevők, testsúlykilónként fél milligramm alkoholnak megfelelő vörösbort kaptak, majd a szívük kamráinak és pitvarainak működését elemezték egy különleges ultrahangkészülékkel. Egyértelművé vált, hogy már a kis mennyiségű vörösbor is csökkentette a vérnyomást, ami azzal magyarázható, hogy a test egészét ellátó bal szívkamra teljesítménye mintegy tíz százalékkal visszaesett, miközben a tüdőbe vért fecskendező jobb kamráé nőtt. E vizsgálat ismét megerősítette az úgynevezett francia paradoxon iránti érdeklődést, amely a szőlő- és borfogyasztó népek egészségének egyik titkát rejti. De lássuk csak, mitől csodálatos a szőlő és a bor.

Néhány korty jó a szívnekMiért egészséges?

A szőlőfürt rendkívül vitamingazdag, lédús termés. A szőlő húsában lévő nedvtartalom tisztítja a vesét, a húgyutakat, jó hatással van az emésztésre, az anyagcserére. A benne lévő monoszacharidok, a szőlő-, a gyümölcscukor és csersavtartalom – mértékkel fogyasztva – serkenti a szénhidrát-anyagcserét. Aki szőlőt eszik, kevésbé lesz fáradékony, elkerülheti a stresszes állapotot. Ez a magas B-vitamin-tartalom miatt lehetséges, hiszen ez védi az idegeket. Új kutatások igazolják, hogy bizonyos, a gyümölcsben lévő vegyületek, antioxidáns festékanyagok – antocianinok, flavonoidok – gátolják az agyvérzés és a rák kialakulását is. A jól beállított szőlődiéta, megfelelő mennyiségű folyadék bevitele mellett, tisztító, méregtelenítő hatású, fogyókúra része is lehet.

Figyelem! Cukorbetegek szőlőt csak mértékkel, ellenőrzés mellett, betegségük súlyossági fokától függően fogyaszthatnak! Szőlődiétát szoptatós anyák, bélhurutban szenvedők és cukorbetegek nem tarthatnak!

Mire hat a héj?

A szőlőszem héja kiváló ballasztanyag, így kúraszerű fogyasztása „kitakarítja” a beleket. A gyümölcs összetétele csodálatos belső egyensúlyt biztosít, mert míg a héj hashajtó, addig a magjában lévő olaj, amelyhez a mag elrágása során jut a szervezet, székletfogó hatású, csökkenti az enyhe bélgyulladást.
Figyelem! Epebetegek a héjat és a magvat se nagyon fogyasszák, mivel minden apró mag drasztikus epetermelést vált ki.

Mit rejt a mag?

A hidegen sajtolt szőlőmagolaj már kapható, ami igen örvendetes. Az olaj antioxidáns hatása sokszorosa a C- és E-vitaminénak, erősíti az immunrendszert, gátolja az elfajult sejtek szaporodását. A közelmúlt kutatásai szerint befolyásolja az erek állapotát azáltal, hogy csökkenti a rossz koleszterin – LDL – és növeli a jó koleszterin – HDL – arányát a vérben. Egyes szakemberek szerint javítja az agyi erek elmeszesedése következtében kialakult memóriazavarokat. Növeli a férfipotenciát, javítja a prosztata működését és enyhíti a nők menopauzás tüneteit.
Figyelem! A szőlőmagolaj külsőleg alkalmazva bőrfeszesítő, csökkenti a mellkas, a kar apró ráncait. A fodrászok a fejbőrbe dörzsölve regenerálják vele a hajtöveket.

Véd-e a vörösbor?

A vörösbor, mivel erjedési folyamata hosszabb, mint a fehéré, magába sűríti a maghéj csersavainak és a szőlőmag olajának kiváló egészségvédő tulajdonságait. Napi egy-másfél deciliter étkezés közben vagy után elfogyasztott jó minőségű vörösbor mindenki számára egészséget jelenthet. Különösen azoknak ajánlott, akik az átlagosnál több húsételt esznek, mert a csersavak segítenek a hús rostjainak bontásában, emésztésében, az alkoholtartalom pedig a zsírok emulgeálásában.

A tannin
A tannin az egyik alapvető csersava a vörösbornak – de például a teában is megtalálható. Jellegzetesen fanyar az íze, az érfalak összehúzásában fejti ki gyógyhatását, elsősorban a hajszálerekre hat.  

Cikkünk szakértője: dr. Kuklis Eszter orvos-természetgyógyász

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Néhány korty jó a szívnekA legfrissebb szám tartalmából: 

  • „Nemcsak a királyfik állnak ki próbákat, de a királylányok is”
  • Nagyon furcsa párok
  • Tamással sülve-főve  
  • Dr. Vekerdy Tamás válaszol
  • Néhány korty jó a szívnek
  • Miért szorong az iskolás?
  • Hogyan mentsük át a szabadságból nyert energiákat?

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top