Aktuális

7 álláskeresési tévhit

Számtalan jó tanács kering, melyek mind azt ígérik, ha betartjuk őket, nagyobb eséllyel találjuk meg helyünket az álláspiacon. Összegyűjtöttük azokat a gyakran idézett álláskeresési tippeket, amelyeknek mára "lejárt a szavatosságuk".

1. Az önéletrajzon tüntesd fel minden eddigi munkahelyedet

A hagyományos felfogás szerint minden eddig betöltött állást és pozíciót fel kell tüntetni az önéletrajzon, hogy a munkaadó teljes képet kapjon szakmai előéletünkről. A helyzet azonban mára megváltozott: az önéletrajz egy „marketingdokumentum”, melynek egyik legfontosabb célja, hogy a jelentkezőt a lehető legelőnyösebb színben tüntesse fel. Törekedjünk a megpályázandó állással kapcsolatos legrelevánsabb munkatapasztalatainkat számba venni, ahelyett hogy kimerítő felsorolást adnánk az eddigi összes munkahelyünkről!

Minden a CV-vel kezdődik
Minden a CV-vel kezdődik

2. Az önéletrajz csak egy oldal lehet

Az új trendeknek megfelelően egyre gyakoribbak és teljesen elfogadottak a kétoldalas önéletrajzok; az egyoldalas változat a csupán pár éves munkatapasztalattal rendelkezők számára ajánlatos.

3. Referenciamunkák felajánlása

„Referenciamunkáim megtekintésére igény szerint lehetőség van” – ezt a mondatot egykor fontos volt leírni, ma már a munkaadó természetesnek veszi, hogy a pályázó korábbi munkáiba betekintést nyerhet, vagy a jelentkező előző munkahelyének feletteseitől ajánlást olvashat, amennyiben erre szükség van.

4. Áldozzunk arra, hogy a CV-t jó minőségű papíron adjuk be

Az internet korában már egyáltalán ne áldozzunk kifejezetten az életrajz beadására szánt papírra, annál is inkább, mert a jelentkezést az esetek többségében elektronikus módon kell elküldeni. Ugyanakkor jó fényt vethet ránk, ha az állásinterjúra úgy érkezünk, hogy van nálunk egy példány mappába helyezett, fénymásolópapírra nyomtatott önéletrajz és motivációs levél. Lehetséges ugyanis, hogy az interjúztatónak nem volt ideje kinyomtatni azokat, és rögtön jó pontot szerezhetünk a figyelmességgel.

A legfrissebb állásokért kattints ide!
A legfrissebb
állásokért kattints
ide!

5. Adjuk fel postán (is) a jelentkezést, hogy felkeltsük a HR-menedzser figyelmét!

Pár éve még jó ötletnek tűnt postai úton feladni a pályázatot az adott pozícióra, hogy ezzel is felkeltsük a HR-menedzser figyelmét, és kitűnjünk az e-mailen küldött életrajzok áradatából. Manapság ez a lépés nemcsak elavult, de akár azt is veszélyeztetheti, hogy bekerüljünk az adatbázisba. A csak papíron meglévő életrajzokat ugyanis nehéz beilleszteni a legtöbb vállalat által használt, a beérkező pályázatokat kezelő elektronikus rendszerbe.

6. A motivációs levelet írjuk hivatalos stílusban

Habár a motivációs levelet valóban nem fogalmazhatjuk meg konyhanyelven, a katonás, bevett fordulatoktól hemzsegő iromány helyett ma már érdemes kötetlenebb hangnemet megütni a siker érdekében. A kísérőlevélben meg kell csillantanunk saját személyiségünket is, ha azt akarjuk, hogy felfigyeljenek ránk.

A folytatásért kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top