Aktuális

Immunrendszer-kutatók kapták az idei Nobel-díjat

Az idei orvosi Nobel-díjat három olyan tudósnak ítélték, akik a rák, a fertőzések és a gyulladásos megbetegedések megelőzésében komoly felfedezéseket tettek. A sors kegyetlensége, hogy egyikük három nappal a díj odaítélése előtt elhunyt.

Idén az amerikai Bruce Beutler és a luxemburgi születésű Jules Hoffmann munkatársával, a kanadai Ralph Steinmannal megosztva kapta az idei orvosi-élettani díjat. Steinman azonban már nem veheti át a díjat, a tudós három nappal a Nobel-díj odaítélése előtt hasnyálmirigyrákban elhunyt.

A három tudós az immunrendszerrel kapcsolatos kutatásaik miatt kapták a kitüntetést, melyekkel új utat nyitottak a fertőzések, a rák és a gyulladásos betegségek megelőzésének és terápiájának fejlődésében, azonosították azokat az alapvető elemeket, amelyek az immunrendszer aktiválásához szükségesek.

Bruce Beutler és Jules Hoffmann
Bruce Beutler és Jules Hoffmann
Fotó: MTI/AP/Keystone/Lukas Lehmann

Az immunrendszernek két része van: a veleszületett és a szerzett. Védelmünk első vonala, vagyis a veleszületett immunitás képes megölni a behatoló mikroorganizmusokat és gyulladást vált ki, amely hozzájárul a támadás elhárításának sikeréhez. Ha a kórokozók átjutnak ezen a védelmi vonalon, akkor a szerzett immunitás lép akcióba. A sikeres küzdelem után szerzett immunrendszerünk memóriájában megőrzi a támadás emlékét, így egy következő fertőzésnél gyorsan akcióba tud lépni.

Jules Hoffmann még 1996-ban génmódosított muslicák fertőzések elleni küzdelmét vizsgálta, Beutlernek és munkatársainak pedig 1998-ban szintén azt sikerült kimutatniuk, egyes élőlények hogyan aktiválják veleszületett immunrendszerüket.

A legmagasabb orvostudományi elismeréssel összesen 10 millió svéd korona (319 millió forint) is jár, ennek felét az első immunológus páros, másik felét Steinman kapja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top