Aktuális

Januártól visszatér a szocpol

Friss döntés: újra felvehető szociálpolitikai támogatás új lakáshoz, sőt állami kamattámogatású forinthitelprogram is indul.
Megint lesz szocpol januártól
Orbán Viktor és Matolcsy György

Állami kamattámogatású forinthitelprogramot és a szocpol „finomított” formáját indítja újra a kormány azok számára, akik új lakást vásárolnak – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a Parlamentben. A két otthonteremtési programot jövőre összesen 7-9 ezer család veheti majd igénybe, a büdzsének mindez 2012-ben 6,2 milliárd forintba kerül.

A miniszterelnök szerint „kezelni kell a korábbi, forintalapú lakáshitelek megszüntetésével az emberekre »rátukmált« devizaalapú lakáshitelek ügyét, de eközben nem szabad lemondani arról, hogy lehetőséget adjanak azoknak, akik otthont akarnak vásárolni, építeni, felújítani, bővíteni, sőt gyermeket szeretnének vállalni, és ezért van szükségük új vagy nagyobb otthonra”.

Kik kaphatnak szociálpolitikai támogatást?

Azok részesülhetnek vissza nem térítendő támogatásban, akiknek nincs lakástulajdonuk: ők új otthon építéséhez vagy megvásárlásához kaphatnak támogatást – mondta Matolcsy, aki kiemelte: „bekapcsolták” a munkát is az elbírálás folyamatába, ami azt jelenti, hogy legalább az egyik házastársnak 6 hónapja bejelentett, adózott munkahellyel kell rendelkeznie. A támogatás igénybevételekor a költségek 70 százalékát számlával kell majd igazolni – emelte ki, hozzáfűzve, hogy a szocpolt igénylőnek nem lehet köztartozása sem.

Ha valaki megfelel a feltételeknek, akkor a lakás nagyságától, energetikai besorolásától függően két gyermek vállalása esetén 800 ezer és 1,3 millió forintért lehet folyamodni; 3 gyermek után 1,2–2 millió forint; 4 vagy több gyermek nevelése esetében pedig 1,6–2,5 millió forint között lesz a támogatás összege.  
A kifizetések január 1-jén indulnak: ez 2012-ben 4 ezer családot érinthet.

Ha hitelre lenne szükség

Az újfajta forinthitelt új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, valamint – főként energetikai – korszerűsítéshez lehet majd igénybe venni. A kamattámogatás azoknak is jár, akik devizahitelüket kiváltva kisebb lakásba költöznek. E szerint a késedelmes jelzáloghitellel, vagy a felmondott, kölcsönnel terhelt lakóingatlanok megvásárlásához is lehet kapni állami kamattámogatású hitelt.

A közzétevők úgy számolnak, hogy jövőre 3-5 ezer család számára lehet elérhető az új konstrukció. Az állami kamattámogatásos konstrukció az 1, illetve 5 éves állampapírhozamhoz kötődik, annak 30-40-50 százalékát téríti meg a hitelfelvevők számára; ez azt jelenti, hogy a ténylegesen fizetendő hitelkamatok a jelenlegi mértékekhez képest legalább egyharmadukkal csökkenhetnek. A miniszter azt is megjegyezte, ha jól megy a program, azt 2013-től kibővítik, ám a rendszer hatálybalépéséhez szükséges az EU végleges jóváhagyása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top