Aktuális

Nagykabátban ülnek matekórán a diákok

Csak a besütő nap melegíti a gacsályi iskola tanulóit, mert továbbra sincs fűtés az intézményben. Gyömrőn javult a helyzet, de olvasóink szerint még akadnak az országban fűtetlen tantermek.

Változatlanul nincs fűtés, a gyerekek jelenleg is teljes utcai öltözetben tanulnak – mondta a Nők Lapja Cafénak a gacsályi általános iskola egyik munkatársa péntek reggel. „A meleget egyedül az ablakokon besütő napfény adja – szerencsére most épp derűs az idő” – tette hozzá, de ha beborul, akkor persze jóval hűvösebb van a termekben.

Azért kerestük meg a gacsályi általános iskolát, mert egyike azoknak az oktatási intézeteknek, melyekben az elmúlt napokban fűtés nélkül maradtak a gyerekek. Hiába köszöntött be 8-10 fokos hideg, több önkormányzat olya nagy mértékben eladósodott, hogy sem a gázt, sem a villanyt nem tudja megfizetni.

MTI Fotó: Varga György

Kabátban az osztályteremben (MTI)

„Az önkormányzatnak körülbelül egymillió forintot kellene fizetnie a gázszolgáltatónak, de hát miből? Amíg nem fizetünk, nem lesz fűtés – válaszolta Nyilas Józsefné, a gacsályi önkormányzat szociális előadója kérdésünkre. – Pályáztunk támogatásra az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatokat támogató alaphoz, október végén dől el, hogy kapunk-e pénzt. Ez az egyetlen reményünk.”

Gyömrőn javult a helyzet

„A diákotthonban épp a fűtésrendszert légtelenítik a szerelők, ha minden jól megy, ma már nem lesz hideg” – számolt be forrásunk, aki közelről követte a gyömrői iskolában kialakult helyzetet, de kérte, hogy nevét ne említsük. „Tegnap este visszakötötte a gázt a szolgáltató, miután a polgármester a Pest Megyei Közgyűlés alelnökével elrendezte a dolgokat” – tette hozzá.

A gyömrői intézmény az egyike annak a 18 Pest megyei iskolának, ahol több száz diák fagyoskodott, mert nem tudták elindítani a fűtést. Ráadásul több szülő nem is engedte el gyermekét ezekbe az iskolákba – ami egy sor további problémát vetett fel, elég csak a kieső munkaórákra és az az oktatás akadozására gondolnunk.

Máshol is ez a helyzet?

Csütörtökön a Facebookon is arról kérdeztük az embereket, máshol is vannak-e fűtetlen iskolák. „Nálunk a suliban 12 fok van a tantermekben, a tornateremben körülbelül 10 fok…” – írta az egyik olvasónk, de az nem derült ki, pontosan melyik iskoláról van szó. Többen válaszolták azt, hogy náluk a tavalyi fűtésszezonban akadozott az iskola hőellátása.

Felhívásunkra többen is jelentkeztek, és beszámoltak a helyi problémákról. A budapesti Szivárvány Gimnázium igazgatója, Kisely Zsuzsanna szerint náluk “évek óta komoly gondot jelent a 600 négyzetméteres tornaterem fűtése”. “Télen 8-10 foknál magasabb hőfokra még nem sikerült kifűteni, tanulóink emiatt nem szívesen öltöznek át a testnevelés órákra. Télen sok a légúti megbetegedés. Az új Köznevelési Törvény a napi testnevelést irányozza elő. Ki biztosítja erre a tárgyi feltételeket? A tulajdonos önkormányzat anyagi okokra hivatkozva nem tesz semmit, bár többször jeleztem a problémát” – közölte az iskolaigazgató.

Egy jó hírű budapesti alapítványi iskolára panaszkodott egy másik levélíró, állította, hogy “a gimnáziumban (ahova mi szülők nem kevés pénzt fizetünk havonta), minden évben cirkusz van a fűtés miatt és a mai napig nem kapcsolták még be! Gondolom így spórolnak!” A gimnáziumot telefonon megkerestük, ők egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben.

Nálatok van fűtés az iskolában? Ha van friss információtok, a hirek-kukac-nlcafe-pont-hu címre megírhatjátok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top