Aktuális

Tamással sülve-főve

Bereznay Tamás, a Pesti Disznó Bisztró konyhafőnöke külföldi útjairól, otthon főzött ételekről és a rovat kulisszatitkairól is ír blogjában, amelyet a www.bereznaytamas.blogspot.com oldalon találnak.
Fehérboros rák

Hozzávalók:

  • ½ kg rák,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 4 ek. olívaolaj,
  • 4 dkg hideg vaj,
  • tengeri só,
  • 2 dl száraz fehérbor (chardonnay),
  • 10 dkg koktélparadicsom

Tamással sülve-főve

A rákot serpenyőben, kevés olívaolajon 2-3 perc alatt megpirítjuk. Hozzáadjuk a szeletekre vágott fokhagymát, amivel újabb 2 percig pirítjuk. Ezután felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a félbevágott paradicsomokat, kissé megsózzuk, és a felére visszafőzzük. A tűzről lehúzva elkeverjük benne
a kockára vágott vajat. Friss vagy pirított bagettel kínáljuk.

Szőlős-tokajis libamáj

Hozzávalók:

  • 60 dkg libamáj,
  • 30 dkg mag nélküli fehér szőlő,
  • 2 dl tokaji aszú,
  • 6 dkg hideg vaj,
  • 2 dl húsleves

Tamással sülve-főve

A libamájból nyolc vastagabb szeletet vágunk és enyhén megsózzuk. Száraz serpenyőben, mindkét felén egy-egy percig sütjük. Papírra szedjük, lecsepegtetjük. A serpenyőből kiöntjük a keletkezett zsírt, és a vaj felét beletesszük. Rádobjuk a leszemezett szőlőt, és kissé átforgatjuk. Felöntjük a borral és a húslevessel. A felére visszafőzzük, beletesszük a libamájszeleteket, átmelegítjük, és a tűzről lehúzva elkeverjük benne a maradék hideg vajat. Kiváló ünnepi előétel, de burgonyafánkkal kínálva főételként is megállja a helyét.

TIPP: Kacsamájból vagy sertésszűzből is elkészíthetjük.

Füge borhabbal

Hozzávalók:

  • 8 szem friss füge,
  • 2 dl száraz fűszeres fehérbor,
  • 2 tojás sárgája,
  • 2 ek. cukor

Tamással sülve-főve

Ezt a desszertet mindig frissen készítsük el, mert a hab hamar összeesik és elmúlik a habossága. Egy fémüstben a cukrot a tojással habosra keverjük, majd hozzáadjuk a fehérbort is. Kis lángon vízgőz fölé tesszük, és habverővel folyamatosan kevergetve habosra főzzük. Nem szabad túlfőzni, mert a tojás kicsapódik. A habverővel keveréssel levegőt viszünk bele, ettől lesz könnyű az öntet. Közben a fügéket négybe vágjuk, tányéron szépen elrendezzük, és a borhabbal gazdagon meglocsoljuk.

Fotó: Körmendi Imre
Stylist: Kapolka Ágnes
Helyszín: Pesti Disznó Gasztrobisztró,
1065 Budapest, Nagymező utca 19.
Teríték: Goahome, 1075 Budapest, Király utca 19–21
.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Tamással sülve-főveA legfrissebb szám tartalmából: 

  • Hámori Gabriella „világgá megy”
  • Miért nem nősül George Clooney? 
  • Nőnek öltöztetni veszélyes!  
  • Dr. Vekerdy Tamás rovata
  • Tamással sülve-főve
  • Konfliktus helyett együttműködés
  • A nagy fogyás

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top