Aktuális

Sok kicsi Alekosz országa leszünk

Alekosz, Seherezádé, Leonidasz és társaik tudtukon kívül sok csecsemő életére lesznek nagy hatással. Néhány éve még divat volt latin szappanoperák szereplőiről elnevezni az újszülötteket, mára azonban a valóságshow-műsorok és tehetségkutatók különleges utónevei váltak vonzóvá.

Sok kicsi Alekosz országa leszünkMielőtt ijedten konstatálnánk, hogy gyermekünk az óvoda homokozójában hamarosan Alekosszal együtt fog várat építeni, kicsit nyugtassuk meg magunkat. Keresztnevet jelenleg az MTA Nyelvtudományi Intézetének engedélyezett névjegyzékéből lehet választani. Ugyan a listában közel 1500 utónév szerepel, az Alekosz még nem található köztük. Kompromisszumos megoldást az Alek jelenthet, mely név már engedélyezett, de szinte biztosak lehetünk abban, hogy az MTA hamarosan az Alekosz névre is rábólint majd. Igény, az lenne rá.

A szentesi anyakönyvi hivatal egyik munkatársa kérésünkre elmondta, hogy az utóbbi hónapokban többen is érdeklődtek az Alekosz név iránt, de egy kivételével mindenkit el kellett utasítaniuk. „Egy esetben azért kellett kivételt tennünk, mert a szülők papírokkal tudták bizonyítani a gyerek görög származását, és ilyen helyzetben a törvény szerint engedélyezhetjük a nem magyar neveket is” – mesélte nekünk. Az Alekosz név az általunk megkérdezett anyakönyvi hivatalok közül a békéscsabaiban és a dombóváriban is keresettnek bizonyult.

Leonidász lehet a gyerek, Shadi nem

Ha vagyunk annyira kegyetlenek, hogy a gyermekünket szeretnénk a Való Világ vagy az X-Faktor fura nevű szereplői után elnevezni, könnyen beletörhet a bicskánk. Ugyan Leonidász és Nikolasz minden probléma nélkül lehet a gyerek, a Cristofel-rajongóknak már be kell érniük a kevésbé karakteres Krisztofer változattal. Majka, Jerzy, Seherezádé, Shadi és Gigi fanjainak még ennyi sem jutott. E nevek rajongói bizony várólistára kerülnek, és némi szerencsével következő gyermekük életét alkalmuk lesz tönkretenni.

Száz névből kettő

Sok kicsi Alekosz országa leszünkA nyilvántartó hivatal rendszeresen közzéteszi a száz legnépszerűbb férfi és női keresztnév listáját az előző évben választottak alapján. Shadi és Seherezádé még túl friss arcok a tévében ahhoz, hogy keresztelési hullámot indítsanak el (még ha a hatályos törvények engedélyeznék is), de két valóságshow-ban és egy tehetségkutató műsorban népszerűvé vált név akad a felsoroltak között. Takács Nikolasz feltűnése után a Nikolasz név a 97. helyig kúszott fel a listán, az első Big Brotherből ismert Renátó pedig idén már kiesett a százból, de tavaly még ott becsülettel kapaszkodott a 99. helyen.

Ugyan a dobogón olyan hagyományosnak mondható nevek szerepelnek, mint a Bence, a Jázmin, a Máté vagy az Anna, megfigyelhető némi vérfrissítés. A Kevin név egészen a 31. helyig kúszott fel a fiúnevek népszerűségi listáján. Benett a 64. (Sebestyén Balázs kisfiának születése előtt még listán sem volt), Rikárdó a 66., Brendon pedig a 75. lett. A lányoknál a 82. Kiara, a 85. Dzsesszika, valamint a top 100-ba szintén bejutó Dzsenifer, Kira és Amira viszik a prímet.

Tizenegy Alekosz él az országban!

Ugyan a fenti nevekből sok még nem adható legálisan, de a külföldi származás miatt mégis akadnak páran, akik Alekosz, Gigi vagy Shadi néven élnek köztünk. 2011. január 1-jei adatok alapján jelenleg tizenegy Alekosz, harminchárom Jerzy, kilenc Shadi, nyolc Seherezáde, hat Gigi és egyetlen Cristofel él. Nem tévedtünk tehát: VV Cristofel valóban páratlan jelenség. Majkának és Gombinak furcsa módon egyelőre még senkit nem kereszteltek az országban. Ami a Gigiket illeti, meglepő tény, hogy a hatból csak ketten nők, a további négy Gigi a férfiak táborát erősíti. Hitelt kell tehát adnunk a békéscsabai anyakönyvi hivatal munkatársának, aki az alábbiakat mondta nekünk: „A nyilvántartásunkban már az 1800-as évek vége óta szerepel a Neme kategória is, amit nagyon sokáig teljesen feleslegesnek tartottunk az egyértelmű nevek miatt, de az utóbbi években rá kellett jönnünk a hasznára, mivel a név alapján sokszor képtelenek vagyunk eldönteni, hogy melyik nemhez tartozik az illető.”

Furcsa (engedélyezett) nevek ínyenceknek

Földrajz szakosoknak: Atlasz, Vulkán, Ipoly

Kemény kölyköknek: Acél, Üllő

Törimániásoknak: Achillesz, Kolumbusz, Ramszesz, Napóleon

Csábítóknak: Adonisz, Zserald, Immánuel

Futballistáknak: Zimány

Zenerajongóknak: Kolin, Amadeusz, Kurt

Leendő sorozatgyilkosoknak: Hannibál

Hollywood-majmolóknak: Orlandó, Kventin

Legyőzhetetleneknek: Csák, Norisz

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top