Aktuális

Méghogy a nők nem értenek a technikához?!

Vajon hány év kitartó feminista lobbira van még szükség ahhoz, hogy ha feltalálókról hallunk, ne rögtön valami komoly tekintetű szakállas férfiú jusson az eszünkbe, aki fehér köpenyében lombikok felett molyol? Te például gondoltad volna, hogy a kocsik ablaktörlőjét is nő találta fel?
Mary Anderson
Mary Anderson

Mary Anderson – az ablaktörlő nagyanyja

Bizony, voltak idők, amikor az úrvezetőnek, ha esett vagy havazott, ki kellett nyitnia az autó ablakát és egy kis rongydarabbal megtörölni. Képzelheted, milyen biztonságosan és gyorsan lehetett haladni így zuhogó esőben. Na, ez ütött szöget Mary Anderson fejébe: ő találta ki ugyanis azt, hogy egy gumival ellátott kar letörölje az esőcseppeket a szélvédőről, ráadásul anélkül, hogy a sofőrnek le kéne tekernie az ablakot – a műszerfalon volt egy kar, azt kellett csavargatni ahhoz, hogy a a dolog működjön. Bár sokan kételkedtek az ötlet életképességében, 1916-tól már szériatartozékká vált minden új autón az ablaktörlő.

Charlotte Bridgwood
Charlotte Bridgwood

Charlotte Bridgwood – az ablaktörlő nagynénje

Nem elég, hogy kényelmes dolog belülről elindítani az ablaktörlőt, de milyen csodálatos is az, ha nem kell hozzá egy kart forgatni, elég megnyomni egy gombot, és az ablaktörlő magától jár! Charlotte Bridgwood is így láthatta a dolgokat, nem véletlenül szabadalmaztatta az automata ablaktörlőt „Storm Windshield Cleaner” néven, 1917-ben. Hat évbe telt aztán, hogy világszerte elterjedjen ez a megoldás.

Sarah Mather – a mélységek meghódítója

Úgy látszik, a közlekedés megtermékenyítően hatott Sarah Mather teremtő fantáziájára is, csak ezúttal nem a szárazföldi, hanem a tengeri, pontosabban a tenger alatti közlekedésről van szó. Ő találta fel ugyanis a tengeralattjárókon használt teleszkópot és lámpát, így vált lehetővé a mindig sötét tengerfenék felderítése. 1845-ben, három évvel a magyar szabadságharc és forradalom előtt szabadalmaztatta találmányát.

Josephine Cochran – a tiszta edények nagy barátja

Gazdag illinoisi úriasszonyként sosem kellett mosogatnia, mégis ő volt az, aki feltalálta az első, valóban működő mosogatógépet 1886-ban (majd negyven évvel korábban már feltalált egy hasonló szerkezetet egy bizonyos Joel Houghton, annak az volt az egyetlen szépséghibája, hogy nem működött). A források szerint Josephine Cochran azért fejlesztette ki a mosogatógépet, mert szerette volna, ha hamarabb elkészül a mosogatás, mint ahogy a konyhalányok végeznek vele, ráadásul azt is jó néven vette volna, ha kevesebb edény törik ripityára.

Amanda Jones – a konzervgyáros költőnő

Költő, tanár, feltaláló, vállalkozó, nőjogi harcos volt egy személyben a New York-i születésű Amanda Jones, aki mindössze 15 éves volt, amikor befejezte iskoláit, és tanítani kezdett. Legismertebb szabadalma a vákuumos konzervcsomagolás technológiájára vonatkozott, amit Leroy C. Cooley professzorral közösen jegyzett 1872-ben. Jones ezen felül alapított egy konzervgyárat is, ahol kizárólag nő munkaerőt alkalmazott, nem véletlenül nevezte el a gyárat Women’s Canning and Preserving Companynak.

Amanda Jones
Amanda Jones
 
Josephine Cochran
Josephine Cochran

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top