Aktuális

Spórolj okosan!

Sok fiatal saját lakásra vágyik, a középkorúak új autóra és családi nyaralásra, az idősek pedig biztos nyugdíjra – egy a közös bennük: takarékoskodniuk kell, hogy megvalósíthassák álmaikat.

Spórolj okosan!Minden életkornak megvannak a maga sajátosságai, és az adott élethelyzethez legjobban illeszkedő megoldásai – nem képeznek kivételt ez alól a különböző megtakarítási formák sem. Most annak jártunk utána, hogy a különböző korosztályok tagjai hogyan tudnak  optimálisan  takarékoskodni.

30 alatt – havi fix összegű megtakarítás és lakás-takarékpénztár

Pankucsi János, az Erste szakértője szerint a tizen-huszonéves korosztálynak a havi fix összegű megtakarítás a legjobb megoldás. Létezik olyan megtakarítási program például, ahol a spórolni vágyó delikvensnek nincs más teendője, mint havonta átutalni az előre meghatározott nyugdíjcél elérésére szánt összeget, a többit a pénzintézet végzi: a pénzt díjmentesen befektetik az általa meghatározott alapba. Ennek a programnak a rugalmasságát mutatja, hogy a befizetések gyakorisága, értéke bármikor változtatható, és a számla egyenlege könnyedén nyomon követhető.

Hasonlóan kedvező megoldás a lakás-takarékpénztári számla megnyitása, ami egy olyan államilag támogatott, lakás célra felhasználható megtakarítási forma, amire havonta azonos összeget kell befizetni, hogy aztán kedvező kamatozású, lakáscélú kölcsönlehetőséghez jussunk. A lakás-takarékpénztári számlára befizetett pénz után nemcsak állami támogatást, de még betéti kamatot is kaphat a tulajdonosa. Az itt felhalmozott összeg sokféle módon felhasználható: lakóingatlan vásárlására, építésére vagy cseréjére, lakásbérlésre, felújításra, korszerűsítésre és lakáscélú kölcsön kiváltására.

30 fölött – Tartós Befektetési Számla és Nyugdíj-előtakarékossági számla

A tapasztalatok szerint a 30 és 50 éves kor között egyre fontosabbá válik, hogy tudatosabban gondoskodjunk a jövőnkről. Az életpálya csúcsán fontos az is, hogy körültekintően tájékozódjunk az adókedvezményekről. A korosztály céljainak eléréséhez a Tartós Befektetési Számlát (TBSZ) ajánlja a szakértő, mivel a nyitástól számított ötödik év végétől itt adómentesen juthatunk hozzá megtakarításunkhoz. Sok esetben az is motiváló lehet, hogy lehetőségünk van egy elkülönített számlán takarékoskodni például a gyermek egyetemi éveinek finanszírozására.

Aki szeretné biztosítani időskori megélhetését, annak ajánlott egy nyugdíj-előtakarékossági számlát is nyitnia: itt akár egyszeri befizetéseket is elhelyezhet, de természetesen a rendszeres befizetéseknek sincs akadálya. A számlára adott évben befizetett összeg után adó-visszatérítés igényelhető, ráadásul a körülményektől függően akár kamatadó-mentességet is szerezhetünk.

Nyugdíj előtt és nyugdíjas korban – Nyugdíj-előtakarékossági számla

A nyugdíj előtt állóknak azt ajánlja az Erste szakértője, hogy évről évre legalább akkora összeget helyezzenek a nyugdíj-előtakarékossági számlájukra, hogy azzal a maximális adójóváírást igénybe vehessék (az adójóváírás mértéke 100 000 Ft/év, azoknak pedig, akik még 2020 előtt elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt 130 000 Ft/év). Persze azok járnak a legjobban, akiknek ezt meghaladó összeg elhelyezésére is van lehetőségük, mivel ők a kamatadó-mentességet is kihasználhatják.

Összefoglalva: a hétköznapi, középtávú célokra történő előtakarékoskodáshoz a tartós befektetési számlát ajánlja az Erste szakértője, míg az anyagilag megalapozott nyugdíjas évek eléréséhez a nyugdíj-előtakarékossági számlát látja a legjobb megoldásnak.

További cikkek a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top