Aktuális

Idén is hitelből ünnepel a magyar?

Az utóbbi években olyan sokszor az arcunkba vágták, hogy milyen felelőtlenek vagyunk, ha a karácsonyi ajándékot banki kölcsönből vesszük, hogy lassan az ostoba szó szinonimájává vált a "plazmatévét hitelből vásárló" szókapcsolat.

Idén is hitelből ünnepel a magyar?Tény, a józan ész meg a közhelyes bölcselkedések egyaránt azt diktálják, hogy „addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér”, és ha már valaminek nem tudtuk év végéig összespórolni az árát, akkor ne vegyük meg hitelbe, mert kérdés, miért tudnánk a jövőben kamattal és kezelési költséggel is terhelten havonként elkülöníteni a büdzsénkből a szükséges összeget, ha korábban se ment.  Mégis, karácsony közeledtével évről évre megugrott a hitelek iránti kereslet – egészen mostanáig.

A Budapest Bank szakértői szerint ugyanis idén mérhetően kisebb lesz az év végi áruhitelek számának növekedése az év közbenihez képest, mint a korábbi években: úgy tűnik, a fentebb emlegetett plazmatévés példáról lassan elmondhatjuk, hogy valóban a múlté.

Más a helyzet a hitelkártyák terén: bár ez évben sem várható, hogy karácsony közeledtével többen igényelnének hitelkártyát, mint máskor, akinek viszont már van, az többet használja: a bank szerint a karácsony előtti négy-öt hétben általában lényegesen aktívabbak az ügyfelek, mint az év más szakaszaiban. Ha jobban belegondolunk, egy fontos közös jellemző köti össze a hitelkártyás vásárlást az áruhitel felvételével: mindkét esetben olyan pénzt költünk el előre, amit majd csak a jövőben fogunk megkeresni.

A teljességre törekedve megemlítjük a személyi kölcsönöket és a szabad felhasználású jelzáloghiteleket is, de ezekre a hitelezési formákra az ünnepek nem igazán vannak hatással: átlagos összegük jóval magasabb annál, amit a karácsonyi készülődésre fordítanak Magyarországon. Az pedig, hogy a rögzített árfolyamú végtörlesztés december 30-i határidejéhez közeledve valószínűleg nőni fog a kiváltási célú, forintalapú jelzáloghitelek iránti érdeklődés, szintén nem függ össze az ajándékozás kérdésével.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, a szakemberek szerint a karácsonyi hitelfelvételi őrület ezúttal várhatóan elmarad, 2011 telén visszafogottabb emelkedésre lehet számítani. Hiába, a válság nagy pénzügyi tanítómesternek bizonyult.

További cikkek a témában: 
www.mindennapipenzugyeink.hu

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top