Aktuális

Tamással sülve-főve

Bereznay Tamás, a Pesti Disznó Bisztró konyhafőnöke külföldi útjairól, otthon főzött ételekről és a rovat kulisszatitkairól is ír blogjában, amelyet a www.bereznaytamas.blogspot.com oldalon találnak.
Tamással Sülve-főve

Főzni szerető barátnőnek, kolléganőnek nagyszerű ajándék lehet a saját készítésű fűszerkeverék. Tamás most két húsételhez és egy süteményhez kreált egyedi ízeket, plusztippeket.

Gesztenyés rétes

Tamással Sülve-főveA fűszer:

  • 2 rúd vanília kikapart magja
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 kk őrölt fahéj
  • ½ kk gyömbérpor
  • 1 ek kristálycukor
  • 1 kk reszelt narancshéj

Hozzávalók:

  • 8 db (kb. 25 dkg) réteslap
  • 50 dkg gesztenyepüré
  • 6 ek méz
  • 6 dkg vaj
  • 4 tojássárgája
  • 1 dl tejföl

A gesztenyét áttörjük, összekeverjük 1 evőkanálnyi fűszerkeverékkel,
a tejföllel, a tojássárgájával és a méz felével. A vajat a maradék mézzel felmelegítjük. Egy réteslapot vizes konyharuhára fektetünk, megkenünk vajas mézzel, majd újabb lap, újabb vajas méz. Mindezt négyszer megismételjük, elkenjük a töltelék felét, és szorosan feltekerjük. Elkészítjük a másik rudat is, tepsibe tesszük, tetejét is lekenjük mézes vajjal és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt barnára sütjük. Fahéjas, mézes, tejszínes mártást is készíthetünk mellé.

Kacsamájjal töltött csirke, sárgarépával

Tamással Sülve-főveA fűszer:

  • 1 kk majoranna
  • 1 kk frissen reszelt szerecsendió
  • 1 kk gyömbérpor
  • 1 kk currypor
  • ½ kk frissen őrölt fehér bors
  • 1 kk tengeri só

Hozzávalók:

  • 4 fél bőrös csirkemell
  • 20 dkg hízott kacsamáj
  • A körethez:
  • 40 dkg sárgarépa
  • 1 ek. sózott kapribogyó
  • 2 ek. olívaolaj

A csirkemellet hosszában felszúrjuk. A kacsamájat apró kockára vágjuk és összekeverjük ízlés szerinti fűszerkeverékkel. Habzsákba töltjük és beletöltjük a csirkébe, amit kívülről bedörzsölünk a fűszerkeverékkel. A nyílást összetűzzük egy fogvájóval, és tepsibe tesszük.
180 °C-os sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Közben a répát megtisztítjuk, karikára vágjuk, majd az olívaolajon, fedő alatt megpároljuk. 10 perc alatt hozzáadjuk a kaprit, majd lehúzzuk a tűzről. A répa mellé még salátát is kínálhatunk köretnek.

Tipp: A fűszer felhasználásához: kacsacomb, kacsamell, pulykacomb, pulykamell

Nyúlgerinc kelbimbóval

Tamással Sülve-főveA fűszer:

  • 1 kk mustármag
  • 1 kk fehér bors
  • 1 kk koriandermag
  • 6 db pirított babérlevél
  • 1 kk zöld bors
  • 1 kk só

Hozzávalók:

  • 4 db nyúlgerincfilé (50 dkg)
  • 2 ek. olívaolaj
    A körethez:
  • 50 dkg kelbimbó
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 ek lenmag, só

A fűszereket mozsárban összetörjük, és a nyúlgerincet bedörzsöljük vele. A kelbimbót megmossuk és félbevágjuk.
Egy mély serpenyőben az olajat felmelegítjük, beletesszük a kelbimbót és a lenmagot. Kis lángon fedő alatt 6-7 percig, majd fedő nélkül nagy lángon 2 percig pirítjuk. Közben a nyulat forró serpenyőben, kevés olajon, egészben megsütjük. A nyúl olyan, mint a csirke, nagyon könnyen, hamar megsül, és puha, porhanyós a húsa. A nyulat felszeletelve kínáljuk a lenmagos kelbimbó mellé.

Tipp: a fűszer felhasználásához: szarvas, őz, vadnyúl

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Tamással Sülve-főveA legfrissebb szám tartalmából: 

  • A belső iránytű keresése egy pesti kávéházban
  • Városok ünnepi fényversenyben
  • Olvasunk, de mást és máshogyan
  • Ő a fiunk, örökbe fogadtuk…
  • Adventi koszorú házilag
  • Tamással sülve-főve
  • Dr. Vekerdy Tamás válaszol

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top