Aktuális

Megbetegíthet a karácsonyfa?

Ha az ünnepek alatt levertnek érzed magad, vagy nem tudsz aludni, még az is lehet, hogy a karácsonyfa miatt van.

Megbetegíthet a karácsonyfádAmerikai tudósok szerint szerint a karácsonyfa jelenléte komoly egészségügyi panaszokat okozhat az arra érzékenyeknél.

A New York Állami Egyetem kutatói különböző, karácsonyfaként használt fenyőfajtákról vett tűleveleket, illetve kérgeket vizsgáltak. A minták elemzése során olyan penészgombákra bukkantak, melyek spóráinak belélegzése többek között viszketést, légszomjat, köhögést, mellkasi fájdalmat, levertséget, álmatlanságot, sőt akár hörghurutot vagy tüdőgyulladást is okozhat.

Ha mindenképp ragaszkodunk a vágott vagy gyökeres fenyőhöz, a „karácsonyfa-szindrómaként” emlegetett betegséget a szakemberek szerint a leghatékonyabban úgy kerülhetjük el, ha alaposan lemossuk a fenyőfát, majd megvárjuk, míg teljesen megszárad, és csak ezután állítjuk be a szobába. A kutatók mindemellett azt javasolják, hogy az ünnepek után mihamarabb szabaduljunk meg a fenyőtől, ne várjunk vízkeresztig. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top