Aktuális

“Mindenkinek azt kívánom, itt gyógyuljon”

Kecskeméti lett "Az év kórháza": a Bács-Kiskun Megyei Kórházé a megtisztelő cím – immár másodszor. Vajon hol van még jó dolga a páciensnek Magyarországon?
„Mindenkinek azt kívánom, itt gyógyuljon”

Kecskemét, Debrecen, Gyula vagy Ózd: „Az év kórháza” verseny eredménye szerint ha már ápolásra szorulunk, ezekben a városokban vészelhetjük át legjobb állapotban ezt az időszakot. A páciensek döntöttek: öt kategória összesítése alapján e négy város egy-egy intézménye bizonyult dobogósnak a hetedik alkalommal meghirdetett szavazáson. Míg tavaly zömében a sebészetek és a szülészetek végeztek a kategóriánkénti lista élmezőnyében, idén az ortopédiai klinikák vitték a prímet. Összesítettben első a Bács-Kiskun Megyei Kórház. Dr. Svébis Mihály főigazgató a Nők Lapja Cafénak elmondta, örülnek a díjnak és köszönik a szavazatokat, hiszen mind egy-egy elégedett embert jelent. „Ez a siker minden kórházi dolgozónak szól, hiszen mindannyiukra szükség van az eredményességhez” – tette hozzá.

Tavaly sok minden változott Kecskeméten: megújult a sürgősségi betegellátó osztály, kicseréltek több mint ezer nyílászárót, megújítottak műtőket, és halad az új kórházi szárny építése. Új műszerparkot kapott a koraszülöttrészleg, megkezdődött a szívkatéteres ellátás, és sikerült beszerezni minikamerás vékonybélkapszulát is – ez igazi „extrának” számít.
Mint minden kórház, ők is kapnak panaszokat. Az igazgató hangsúlyozza: „Több mint 66 ezer fekvőbeteget és közel másfél millió járóbeteget láttunk el tavaly. Biztos, hogy nem mindenki egyformán részesül figyelemben, és nem mindenkit tudunk meggyógyítani, és nyilván akad olyan a kollégák között, aki nincs a hivatása magaslatán, de mi elfogadjuk a jogos panaszokat és mindig kivizsgáljuk. Folyamatosan zajlik nálunk a kérdőíves betegelégedettségi vizsgálat, és a kitöltők 96 százaléka azt nyilatkozza, hogy ha úgy alakulna, ismét ezt a kórházat választaná – ez megerősít minket.”

„Az egészségügyben rengeteg elhivatott ember dolgozik, akik általában semmilyen vagy nagyon kevés elismerést kapnak, hacsak a hálapénzt ide nem soroljuk – mondja a szervező HáziPatika weboldal főszerkesztője, Pilling Róbert. – »Az Év Kórháza« díjjal ezt a hiányt akartuk pótolni, és emellett lehetőséget adni a páciensek számára, hogy elmondhassák a véleményüket: hol milyen ellátást kaptak.”

Legjobbak ők is
Az orvos-szakmai ellátás kategória győztese a SE ÁOK Ortopédiai Klinika (Budapest), az ápolás- és szakszemélyzet kategóriában pedig a SE ÁOK Érsebészeti Klinika (Budapest) bizonyult a legjobbnak. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Mezőkövesd Telephelye az infrastruktúrája miatt érdemelt ki egy kategóriagyőzelmet, ellátás és tisztaság tekintetében pedig szintén egy debreceni intézmény, a DEOEC Ortopédiai Klinika kapta a legtöbb szavazatot.

De mi számít igazán, ha kórházba kerülünk? Mi a legfontosabb, hogy el tudjuk viselni ezt a kiszolgáltatott helyzetet? Azt gondolnánk, az első az, hogy szakmai szempontból a lehető legjobb kezelést kapjuk – vagyis gyógyítsanak meg minket. Ám Pilling Róbert szerint ennél több dolog is számít: „Legalább ennyire fontos lehet, hogy kapunk-e gyors segítséget az ápolótól, hogy kedves-e velünk akár a takarító, a portás. A betegvéleményekből az derül ki, hogy az emberi tényező sokszor lényegesebb a gyógyulásban, mint gondolnánk.”

A szavazáson minősíteni kellett az orvos-szakmai ellátást, az ápoló és szakszemélyzet munkáját, az infrastruktúrát, az ellátást valamint a tisztaságot és a környezetet. A szervezők már hét éve figyelik ilyen szempontból a kórházainkat, Pilling Róbert azonban nem tud beszámolni általános javulásról. „Sok a helyi fejlesztés, főleg a támogatottabb vidéki településeken, de sajnos az összkép még mindig borzasztó. A különbség annyi, hogy a válság miatt a betegek jobban tolerálják az egyszerű körülményeket.”

Ám hogy ezúttal valóban a jó példákról beszéljünk, íme a legnépszerűbbek, és egy-egy hozzájuk kapcsolódó gyógyulástörténet:

 I. helyezett: Bács-Kiskun Megyei Kórház, Kecskemét

„Mindenkinek azt kívánom, itt gyógyuljon”„2011 októberében a saját lakóházam padlásfeljárójának lépcsőjéről lezuhantam, és egy vasállványra estem rá a mellkasommal. Iszonyatos fájdalmat éreztem, ezenkívül a jobb sípcsontom és a boka-, valamint a talpcsont is komolyan megsérült. A diszpécserközpontból nagyon gyorsan és hihetetlen pontossággal irányított rohammentő személyzete nyolc-tíz perc alatt ért a balesetem helyszínére, több mint 10 kilométerre a mentőállomástól. A nagy nyilvánosság előtt szeretném megköszönni a mentőállomás diszpécserszolgálatának, valamint a rohammentő személyzetének, Mótyán Gabriella mentőtisztnek, Csobot Zsolt mentőápolónak és nem utolsósorban Tóth Gábornak, a mentőgépkocsi vezetőjének a példamutató, emberséges és mindenekelőtt a szakszerű segítséget. Külön szeretném megköszönni Nagy István betegszállító úrnak a segítségét. A hordágyon folyamatosan takargatott, nehogy megfázzam, nagyon óvatosan tolta a lifteknél, küszöböknél és egyéb helyeken a hordágyat, hogy minél kevesebb legyen a fájdalmam, és folyamatosan beszélt hozzám. Köszönet a megnyugtató szavakért.”
19bela51

II. helyezett:  Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Idegsebészeti Klinika, Debrecen
„1996 októberében műtöttek gerincsérvvel az idegsebészeti klinikán. Azóta is hálás szívvel gondolok Klekler Ákos doktor úrra s az időközben sajnos elhunyt Csécsi professzorra. Mindenki, akivel ott kapcsolatba kerültem, nővérek, orvosok… csodálatos, segítőkész emberek! Bármikor teljes biztonsággal rájuk bíznám magam s bármelyik családtagomat.”
anon_452678

II. helyezett megosztva: Pándy Kálmán Megyei Kórház, Gyula
„Az onkológiai osztályról annyit, hogy nem találkoztam még olyan hellyel, ahol nőnapkor virágot adnak a betegeknek, húsvétkor kisnyuszit, decemberben meg kismikulást. Ahol a karácsonyváráshoz olyan dekorációt csinálnak, ami a betegek kedvét is meghozza. Ahol születésnapkor, ha éppen ott éli meg az ember, ajándékot kap meg külön étrendet. Hát köszönjük. A várakozási idő nagyon hosszú, sokszor idegesítő, de az ilyen apró figyelmesség sokat jelent, ha betegek vagyunk.”
evabeteg

III. helyezett: Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft., Ózd
„Valóban nehéz ide orvost kapni, de ennek szerintem szubjektív okai vannak. Az Ózdról kialakult (alakított) országos kép torz és ijesztő, pedig ez a város ettől a képtől mindenképp jobb. Ha a kórház szakembergárdája nem is klinikai szintű, de a tenniakarásuk elismerésre méltó. A kórházi rekonstrukcióval pedig a betegek elhelyezési körülményei jelentősen javultak.”
tatilla

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top