Aktuális

Nyerünk vagy bukunk idén?

Eva, kata... kicsit már elegünk van azokból a nőkből, akik a pénztárcánkra pályáznak. 2013-tól megint egy sor dolog változik az adózásban. Lássuk, jól járunk-e velük!

Egykulcsos szja mindenkinek

Nyerünk vagy bukunk jövőre?A havi bruttó 202 ezer forint feletti jövedelemnél sem lesz adóalap-kiegészítés, megszűnik az úgynevezett szuperbruttósítás, vagyis extrák nélkül számítandó a 16 százalékos szja. Az érintett dolgozók így havi 15-20 ezer forinttal vihetnek haza többet. Munkaadójuknak pedig egyszerűbb lesz a könyvelés.
Havi 660 ezer forintos keresetnél nem fog nőni a nettó, mert jövőre 10 százalékos nyugdíjjárulék csökkenti majd azt, a szuperbruttósítás csak 0-ra hozza a kiesést. Havi egymillió bruttónál már egy kis visszaeséssel is számolni kell. A bruttó 202 ezer forintnál kevesebbet keresőknél nem lesz változás.

Kata – tételes kisadózó

Kinek?
Ajánlott a hasonlóan egyszerűsített eva vagy ekho helyett, illetve olyan egyéni vállalkozóknak, akiknek nettó bevétele nem haladja meg a 6 millió forintot. Biztosítás- és ingatlanügynökök nem választhatják a katát.
Lényege:
Számlákkal nem kell bajlódni. Havi 50 ezer forinttal kiváltható szinte az összes adó és járulék, csak iparűzési adót kell fizetni pluszban, maximum 50 ezer forintot, illetve az áfát kell visszafizetni, de lehet áfamentességet is választani. A havi 50 ezer forinttal a vállalkozó egészség- és társadalombiztosítása is rendezett, igaz, csak 81 300 forint után. Ha a hatmillióba belefér, akár alkalmazott is felvehető, főállásban havi 50, mellékállásban pedig 25 ezer forint adóval. Ez utóbbi összeg fizetendő leszázalékolt munkatárs után is.

Kiva – kisvállalati adó

Kinek?
500 milliós bevétel alatti, maximum 25 főt foglalkoztató vállalkozásoknak, a tőkefelhalmozás időszakában.
Lényege:
Korántsem olyan egyszerű, mint a kata, és még a szakembereknek sem tiszta minden szabály.
Ami biztos: 16 százalékos adóval kiváltható a társasági és a szociális hozzájárulási adó, valamint a szakképzési hozzájárulás fizetése és bevallása. Az osztalék után azonban ugyanúgy fizetni kell az szja-t és az ehó-t.

Tranzakciós illeték

Megadóztatják a pénzforgalmat. Két ezreléket kell januártól fizetni minden utalás után és három ezreléket a pénzfelvételre. Ez 10 ezer forintonként 20-30 forintot jelent. Ezt a pénzt eredetileg a bankokkal fizetteti meg az állam, csakhogy a bankok többsége továbbpasszolja a pluszköltséget.
Jó hír azonban, hogy az adóbefizetésekre nem kell illetéket fizetni.

Cafeteria

A korábban tervezettnél kisebb adóemelés terheli a béren kívüli juttatásokat, az eddigi 10 százalék helyett nem az eredetileg tervezett 27, hanem csak 14 százalék egészségügyi járulék fizetendő. A munkaadónak így is megéri étkezést, utazást, iskolát fizetni a dolgozónak, mert összességében kevesebb adót kell fizetni utána, mint a bérek után.
Erzsébet-utalványból 5 helyett immár 8 ezer forintnyi adható, a kedvezményes adózással és a tervekkel ellentétben továbbra is lehet vele melegétkezést fizetni. Iskolakezdési támogatás jövőre csak utalvány formájában adható, nem lehet majd számlával elszámolni.
Jövőre a sportprogramok mellett kulturális eseményekre adhat a munkaadó 50 ezer forintot adómentesen, természetbeni juttatás címén.

Öröklés

Jövőre, ha örököl a házastárs, nem kell illetéket fizetnie. Most még 20 millió forint felett 6–21 százalék az illeték. Az egyenes ági rokonok közötti ajándékozás illetékmentes marad.
Jelenleg rokonsági foktól függően változnak az illetékek 5 és 40 százalék között, jövőre ezt egyszerűsítik, az általános öröklési és ajándékozási illeték 18 százalék lesz, lakás esetén pedig csak 9 százalék.

Új funkció a Válaszkeresőn!
Szemérmes vagy pénzügyekben? Mostantól akkor is nyugodtan használhatod a Válaszkeresőt, ha személyes a megoldásra váró problémád, és senkinek sem mered vagy nem szeretnéd elmondani, milyen kérdés gyötör. A felhasználók kérésére bevezettük az anonim kérdezési lehetőséget, így biztosan nem derül ki, hogy rólad van szó, mégis megoldást kaphatsz a problémádra a szakértőinktől vagy a tapasztaltabb olvasóktól. A Nők Lapja Café-s regisztrációdra így is szükség van, de amikor beírod a kérdésed, akkor bejelölheted, hogy a felhasználóneved ne jelenjen meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top