Aktuális

A spiritualitás dicsérete

A világ ma azt az illúziót kelti, hogy (majdnem) minden az akaratunkon múlik és bármi megtörténhet. Mi döntünk, mi irányítunk. A feltevésünk gyakran vissza is igazolódik. Olykor mégis történik valami, ami kizökkent és elbizonytalanít, és arra a gondolatra csábít, hogy mégsem csak a mi akaratunk számít, talán van itt valami más is… Nem csak az van, amit látunk...

Mariann barátnőm kétségbeesve hívott fel, és sírva mesélte, hogy elvetélt. A nyolcadik hétben járt, és azóta sem tudott megnyugodni, mert önmagát okolja.
Hiszen az ő teste volt az, amelyik kivetette magából a gyermeket. Egyre csak sorolta az önmarcangoló gondolatokat, hogy talán nem vigyázott eléggé, vagy hogy „tudat alatt” működhetett benne valami, amitől a magzat elfordult tőle… Életünk legnehezebb kérdéseit tesszük fel ilyenkor, mert soha nem tudjuk egész biztosan, mi az, ami rajtunk múlik, és mi az, ami nem. Mert a világ, amelyben élünk, bonyolult és gyakran a tudomány sem ad választ a kérdéseinkre. Sőt!

Ima és meditáció

Paradox módon épp a modern fizika az, amely több csodaszámba menő jelenséget is felvonultat. Peter Higgs angol fizikus például kutatásai nyomán már 1960-ban megállapította, hogy léteznie kell egy olyan elemnek az atomban, amely tömeget ad a többi részecskének.
Ez az elem azonban, miközben a relativitás elmélete szerint leírható, megfigyeléssel nem bizonyítható. El is nevezték isteni részecskének.

– Ez is egy bizonyítéka annak – magyarázza dr. Bagdy Emőke pszichológus –, hogy vannak a tudomány által megragadhatatlan tényezők, s hogy pusztán attól, hogy nem látunk valamit, még nagyon is számolnunk kell vele. A spiritualitás feltételezi, hogy létezik egy másik valóság, létezhetnek olyan dimenziók, amelyek felfogására érzékszerveink nem alkalmasak, de tapasztaljuk ezek érvényességét. Be kell látnunk, hogy egy magasabb rendszer szükségszerű részei vagyunk, és emberi kapcsolataink összekötöttségében létezünk.  
A racionalitás uralma sokáig olyan erőteljes volt, hogy maga a pszichológia is, amikor tudománnyá lett, kivetette magából az ember spirituális dimenzióját. Ennek az volt az oka, hogy olyan dolgokat és tényezőket kellett volna vizsgálnia, amelyek nem mérhetőek. Egy idő után azonban szükségessé vált ennek a kitagadott dimenziónak a rehabilitálása. Kiderült, hogy bizonyos jelenségek akkor is léteznek, ha nem tudunk rá jelenlegi tudásunkkal magyarázatot adni (ilyen például a telepátia). Ahogy az is egyre világosabbá vált, hogy a spiritualitás, az ember láthatatlan valósága, olyan életet megtartó erő, amelyről egyikünk sem mondhat le. Az ember testi-lelki egészségét vizsgáló kutatásokból arra kellett rájönnünk, hogy a spiritualitást gyakorló emberek nemcsak testileg egészségesebbek, de lelkileg is, érzelmi kapcsolataik harmonikusabbak, az ilyen családban felnövő gyerekek lelki fejlődése zavartalanabb. Ennek az az oka, hogy ők a lelküket is tisztogatják, belső utakat járnak, és módszereikkel képesek a láthatatlan valósághoz is közel kerülni. Ilyen módszer az ima vagy a meditáció is.

A spiritualitás dicsérete

Önzetlen segítség

A megfogható világba vetett hitünk annyira erős, hogy talán magam sem mentem volna el soha egy kártyavető lélekkalauzhoz, ha nem kell a spiritualitásról cikket írnom.
O-Nagy Katalinhoz keveredem, és ahogy ránctalan, mosolygós arcára tekintek, elbizonytalanodom, mit is tudhat valaki az életről mindössze huszonhét évesen! Aztán lerakja a lapokat, a tekintete megváltozik, és hamar kiderül, hogy a megérzések időtlenek. Sokszor néz fel rám, szinte kutat a szememben, nem is tudom eldönteni, vajon belőlem jósol-e inkább, vagy a kártyalapokból. Ahogy beszél, az élet sűrű szövedéke tárul fel, ismerőseim és rokonaim legmélyebb mozgatórugóit sorolja, közben ráismerek egytől egyik mindre. Ma sem tudom megmagyarázni, mi történt ott, akkor a lapok előtt. Hogyan volt képes belelátni ismeretlen emberekbe és miképp tudta meglátni ebből a jövőt.

– Nem tudom, honnan, miképp jött ez a képesség – meséli aztán –, de nemcsak azt látom, aki velem szemben ül, hanem valamiképp mögé látok. Bárkit képes vagyok „érezni”, és ehhez csak az kell, hogy ráhangolódjam. A beszélgetés közben tudom, mekkora felelősség hárul rám, hiszen ilyenkor belépek egy másik ember életébe. Nagyon fontos, hogy aki ilyen szerepet vállal, az önzetlen segítséget nyújtson, ne a pénzszerzés vágya hajtsa. Minél nagyobb a válság, annál inkább szükség van erre az önzetlen segítségre, mert a létezését annál kevesebbszer tapasztaljuk meg. Sokszor azt látom, hogy az a baj, hogy az emberek elvesztették az önmagukba vetett hitüket. Amikor a múltjukba nézek, akkor felmutatom nekik azokat a korábbi élethelyzeteket, amikor képesek voltak megtalálni a megoldást, és elmondom, hogy „látod, akkor is meg tudtad oldani, most is képes leszel rá”. Soha nem szabad elfeledni: az Élet ajándék, és egyúttal tanító Út. Lélekkalauzként nagyon jó érzés ebben a gyógyulásban részt venni, visszaadni az emberek hitét, hogy képesek legyenek magukban rátalálni a saját belső fényükre, békéjükre… Összefogással, szeretettel képesek volnánk egymáson is segíteni. Mert minden mindennel összefügg és ha jót teszünk, az éppúgy visszahullik ránk, mint a rossz.

Spirituális magasság

A mai világ érintés- és szemkontaktusszegény, holott ez a legnagyobb éltető erő – kommentálja a kártyajóslás csodáját dr. Bagdy Emőke. – Mert elemi erővel tudjuk befolyásolni egymást!  A spiritualitást élő emberek „varázslata” is ebben rejlik. Aki vallásos nevelésben részesült, az a spiritualitás gyakorlásának rituáléit ajándékul kapta, sőt közösséget is hozzá. A vallás ugyanis hitben azonos közösséget teremt, és ez is óriási erő. A pszichológia nem szűkíti le a spiritualitást a vallásosságra, még csak nem is az ezotéria felé mutat, mert ennél is tágasabb dimenziónak gondolja.

Míg a vallásgyakorlat megköveteli egyes hittételek és tanok elfogadását, addig a spiritualitás dogmamentes. A valóság olyan megközelítése ez, amely tiszteletben tarja életünk óriás bölcsőjét, az univerzumot, embertársainkat, ugyanakkor a világ megismerésének nem szab határt ott, ahol a tudományos megismerés határai vannak. A tudomány ugyanis képes elpusztítani a világot, ha nincs mellette a lelkiismeret és a felelősség. A reményt az adja, hogy ez a dimenzió ott rejtőzik mindnyájunkban. Biológiailag bennünk lakik a tudattalan mélysége és a spiritualitás magassága. Az egészségünk és a boldogságunk miatt fontos, hogy felszabadítsuk, műveljük és csiszoljuk spirituális intelligenciánkat.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A spiritualitás dicséreteA legfrissebb szám tartalmából: 

  • Soma – „Cigány lányokat tanítok meditálni”
  • Minden sikeres don mögött áll egy donna?
  • Jelmezbál lesz nálunk!
  • A spiritualitás dicsérete
  • Neveljen orchideát!
  • A színek hatása
  • Tamással sülve-főve
  • Dr. Vekerdy Tamás rovata

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top