Aktuális

II. Erzsébet 60 éve a trónon

A királynő, akinek már megkoronázása is médiaesemény volt a BBC élő közvetítésében. A királynő, akinek ereiben magyar vér is csörgedezik, hiszen ükanyja Rhédey Klaudia erdélyi magyar grófnő. Akinek az apjáról készült a Király beszéde című nagy sikerű film. Aki 65 éve kapta első kutyáját, és mára tucatnyi büszke gazdája. Akinek az élete tényleg kész regény. Sorozatunkban II. Erzsébet kalandos életét mutatjuk be, és kicsit a világ elmúlt 60 évét is.

II. Erzsébet 60 éve a trónonGod Save the Queen – Isten, óvd a királynőt! Az angol himnusz szállóigévé vált mondatával köszöntjük a 86 éves II. Erzsébetet, a világ egyetlen uralkodóját, aki egyszerre több ország államfője. Továbbá az ezeréves – Európa legrégibb – királyságának második leghosszabb ideje regnáló koronás fője. Viktória királynő az első, igaz csak három év az előnye, amit nem nehéz behozni.

Ajándék Nagy-Britanniának

Ezt halljuk mindenkitől, akit róla kérdezünk a szigetországban, vagy mondjuk Új-Zélandon. Még munkáspárti miniszterelnöke, Tony Blair is nagy csodálója volt, noha – állítólag – voltak „ütközéseik”. Ha csipkelődnek is ódivatú kalapjain, vagy nem túl kíméletesen teregetik ki családja „szennyesét”, királynői nagyságát senki sem vonja kétségbe. Pedig amikor Elizabeth Alexandra Mary, a Windsor-ház hercegnője világra jött – 1926 tavaszán –, szemernyi esélye sem volt a trónra. Azon nagyapja ült, és halála után idősebb fia, VIII. Edward követte, nagyon rövid ideig. A nőügyeiről elhíresült Edward ugyanis halálosan beleszeretett egy elvált amerikai nőbe, Mrs. Simpsonba. Mivel elvált asszonyt nem vehetett nőül, odaadta érte nemcsak fele, hanem egész királyságát. Lemondása nagy felzúdulást váltott ki a monarchiában, viszont azzal, hogy öccse, VI. György lépett a helyére, Erzsébet lett a trónörökös. Úgy is nevelték kiskorától, hogy egykor ő lesz Nagy-Britannia királynője.

II. Erzsébet 60 éve a trónonApja tizenhét évig uralkodott, példaképnek nem találhatott volna nála jobbat. V. György második fia súlyos beszédhibával küzdött. Szegény Bertie-ről – így hívták a családban – senki sem gondolta, hogy VI. György néven fényes betűkkel írja be nevét a brit uralkodók történetébe. Róla szól a nálunk is nagy sikerrel játszott, négy Oscarral díjazott film, A király beszéde, főszerepben a nagyszerű Colin Firthszel. Bertie, aki minden beszédjavító kísérlet után egyre jobban dadogott, egyszer csak megtalálta az emberét, egy ausztrál beszédtanárt, aki végül megszabadította nyelvi gubancaitól. Megszólalt folyékonyan, s ezzel mindjárt elhagyta karót nyelt merevségét, összes aggályát az alkalmasságát illetően. Hamarosan kitört a második világháború. Amikor a német Luftwaffe bombázói lecsaptak Londonra, s aki tehette, menekült a fővárosból, a király és családja ott maradtak. Sorsközösséget vállalva az agyonbombázott, kiéheztetett, rettegésben élő polgárokkal. Ahol a király megjelent, felharsant az éljenzés. Személyes jelenlétével öntött lelket és reményt az elcsigázott emberekbe.
II. Erzsébet 60 éve a trónonSzülei mellett Erzsébetnek is jutott szerep. Kiskora óta képezték: történelmet, jogot tanult, Canterbury érsekétől vallástörténetet, nevelőnőitől francia nyelvet, továbbá zene- és lovaglóleckéket vett, úszásban is jeleskedett. Bátorságból, rátermettségből, hazaszeretetből is vizsgázni kellett a leendő királynőnek. Tizenhat évesen kinevezték a gránátosok ezredparancsnokának, államfői feladatokat is ellátott, tizennyolc évesen csatlakozott a kisegítő szárazföldi szolgálathoz, teherautó-sofőrnek. Ha kellett, úgy cserélt kereket, hogy a férfiak sem különbül.
1945. május 8-án a király feleségével, két lányával és miniszterelnökével, Churchillel fogadta a győzelem örömétől mámoros nemzet kitörő ünneplését. Rászolgáltak az elismerésre.

Az Erzsébet-korszak kezdete

II. Erzsébet 60 éve a trónon1952-ben váratlanul meghal a király, a gyász miatt a következő évre halasztják a koronázást, de ettől kezdve Erzsébet a törvényes uralkodó. Koronázása a Westminster apátságban világraszóló esemény. Világszerte milliók nézték tévén a teljes királyi pompával megrendezett ünnepséget, amelyet a BBC közvetített élő, egyenes adásban és színesben. Mielőtt Erzsébet elindult a koronázásra, még egyszer átfutotta anyja levelét. A skót nemesi családból származó lady Elizabeth Bowes-Lyon, a nemzet Mummyja – azaz mamija –, bolondos lényével, kedélyes közvetlenségével, szókimondásával vívta ki ezt a címet.

Elragadó teremtés volt. Imádott komiszkodni, színházba járni, mindig volt nála egy kis lapos üvegben brandy vagy whisky. Szív- és kedélyerősítőnek. Ebben a levélben tíz pontba foglalta azokat a tanácsokat, amelyeket fontosnak érzett. Senki ne gondoljon fennkölt dolgokra, ez távol áll Mummy praktikus észjárásától. Ilyeneket ajánlott: „Ruhatáradat úgy állítsd össze, hogy egyszerű és kényelmes legyen. Az emberek tőlem várják el, hogy csillogjak, és nem akarjuk, hogy bárki azt mondhassa, úgy öltözöl, mint az anyád.” Hát ezt megfogadta Lilibeth – mert a királynőt így hívták egymás között a családban. Bár merőben eltért a természetük, humorát és közmondásos fukarságát szintén anyjától örökölte. A drága Mummytól, akit az egész monarchia megsiratott, amikor egyszer csak kireppent az életből, 2002-ben, 101 éves korában.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

II. Erzsébet 60 éve a trónonA legfrissebb szám tartalmából: 

  • Máté Péter-dalok mai sztároktól
  • A gyerek csak okozzon problémákat
  • 25 évet alszunk át
  • Üzletanyuk
  • II. Erzsébet 60 éve a trónon
  • 30 perc alatt
  • Dr. Vekerdy Tamás rovata

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top