Aktuális

Minden házasulandó fessen át egy zebrát!

Az indonéz jegyespárok ezentúl csak akkor kaphatják meg a házassági engedélyt, ha cserébe ültetnek egy fát. Igazán nemes gondolat, ráadásul az állam is jól jár. Nekünk sem jönne rosszul egy ilyen kezdeményezés.

Minden házasulandó fessen át egy zebrát! Indonéziában hatalmas problémát okoz, hogy erdőhektárok ezreit vágják ki, ennek köszönhetően az állam a világ harmadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója lett – adta hírül az origo. Az állami fakitermelés mellett nagy küzdelmet jelent az is, hogy megfékezzék az illegális falopást, amelyért akár húszéves börtönbüntetést is kaphatnak az elkövetők. Ez a probléma ösztönözte az indonézt kormányt arra, hogy bevezessék a házasulandók kötelező faültetési akcióját.

Nálunk is lenne mit csinálni

Itthon a KSH adataiból következtetve nagyjából negyvenezer szerelmespár fog egybekelni az idei évben. Elég nagy a merítés ahhoz, hogy valamilyen, a társadalom számára is hasznos cselekedetre kötelezzük a házasulandókat: tiszta haszon. Magyarországra is ráférne egy hasonló kezdeményezés, következzenek a mi ötleteink.

– Minden házasulandó párnak kötelező lenne átfesteni egy zebrát a lakhelyéhez közel.

– Sokat segíthetnének azzal is, hogy kitakarítanak egy vízelvezető árkot – ezért különösen az árvízveszélyes időszakban lennénk hálásak.

– Kitakaríthatnának egy vonatvagont, a MÁV-nak erre úgysincs kapacitása.

– Házasságuk első harminc napján közlekedhetnének bringával.

– Romantikus estéiken köteleznénk őket arra, hogy a házasság előtt kiolvassanak öt könyvet, amelyeket a helyi irodalomtanár jelölne ki – így akár az ellógott kötelező olvasmányokat is be lehetne pótolni.

– Szemétmentesíthetnének egy környékbeli erdőt – ehhez akár több pár is összefoghatna.

– Lefesthetnének padokat a parkban, sőt ha már ott járnak, akkor füvet is lenyírhatnák.

– A BKV állandóan üzemen kívül lévő lyukasztóit is meggyógyíthatnák.

Te mit gondolsz? Mit csináljak a házasulandók? Várjuk a kommenteket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top