Aktuális

Újabb ügyekben emeltek vádat Geréb Ágnes ellen

Nincs két hete, hogy jogerősen elítélték, de megint vádat emeltek Geréb Ágnes ellen, megint több otthonszüléses eset miatt. A szülésznő még mindig házi őrizetben van, és csak Schmitt Pál kegyelmében bízhat.

Újabb ügyekben emeltek vádat Geréb Ágnes ellenA budapesti II. és III. kerületi ügyészség hétfőn benyújtotta vádiratát Geréb Ágnes ellen azokban az ügyekben, amelyek miatt több mint egy éve házi őrizetben van a szülész-nőgyógyász. Ezúttal foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás és kuruzslás vétsége miatt emeltek vádat – közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Eltiltás ellenére dolgozott

A vádiratban az áll, hogy Geréb – akit már 2007-ben eltiltottak 3 évre a szülész-nőgyógyász foglalkozás gyakorlásától – az eltiltás ideje alatt rendszeresen szülész-nőgyógyászi, valamint háziorvosi kompetenciába tartozó terhesgondozást végzett, illetve megszervezett és vezetett szüléseket. A vádhatóság szerint ráadásul több esetben mind a szülő nők, mind pedig a magzatok életét, egészségét közvetlen veszélynek tette ki.

Az ügyészség indítványozta, hogy a jelenleg is házi őrizetben lévő Gerébnél ezt a kényszerintézkedést hosszabbítsák meg. A szülésznőt még 2010. október 8-án helyezték előzetes letartóztatásba, majd több mint egy éve házi őrizetbe került.

Letöltendő börtön vár rá

Közben február 10-én négy másik otthonszüléses ügye miatt Gerébet másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. A Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint Geréb Ágnes leghamarabb a kétharmad idő letöltését követően kerülhet feltételesen szabadlábra; és tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenységtől.

Pelle Andrea, Geréb Ágnes védője az ítélethirdetést követően a sajtónak elmondta: a szülésznő kegyelmet kér Schmitt Pál köztársasági elnöktől. Múlt héten több kereszténydemokrata és fideszes országgyűlési képviselő, félszáz civil szervezet, illetve több közéleti személyiség levélben fordult az államfőhöz annak érdekében, hogy ők is kegyelmet kérjenek a szülésznőnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top