Aktuális

Túl vagyunk az átálláson, de ne tedd el a sapkát – időjárás

Az extrém hideg után szerdán már tíz fokig emelkedik a hőmérséklet, a hét végére pedig már akár a tavaszi kiskabátunkat is elővehetjük. De vajon eltegyük a télit?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken már tizenhét fokot is mérhetnek a Dunántúlon. Kérdéses persze, hogy ezzel beköszönt-e a tavasz, vagy csak egy kis ízelítőt kapunk belőle. 

Túl vagyunk az átálláson, de ne tedd el a sapkát - időjárás

Még visszatérhet

„A hosszan tartó fagyos napokon túl vagyunk, de ennél biztosabbat senki sem állíthat, nem jelenthetjük ki, hogy vége a télnek – mondja Reisz András meteorológus. – Március végéig, de akár még április elején is lehetnek hózáporok, egy-egy napra újra visszaköszönhet a hideg sarkvidéki levegő.” A télikabátot tehát még biztosan nem süllyeszthetjük a szekrény mélyére. A hétvégi enyhe levegő viharos széllel érkezik, és a reggeli-éjszakai mínuszokat is be kell kalkulálnunk. Az OMSZ előrejelzése szerint szerda éjjel még akár mínusz tíz fok is lehet, nappal pedig pluszban mérhetjük ugyanezt.

„Ha kora reggel indulunk el otthonról, vagy késő este érünk haza, még ködös, hideg időre kell készülnünk, és melegen, rétegesen felöltöznünk – mondja dr. Pintér Ferenc, a MeteoKlinika igazgatója. – Ebben az időszakban óránként csökkenhet a hőmérséklet, estére pillanatok alatt fagypont alá süllyedhet. A déli órákban viszont arra kell ügyelnünk, hogy ne izzadjunk le, hiszen attól könnyen megfázhatunk.

Az átálláson túl vagyunk

Aki érzékeny a változásra, és a felmelegedés megviseli a szervezetét, annál már jelentkeztek a tünetek, hiszen az elmúlt egy hét alatt fokozatos volt a javulás. Ha a napokban tovább kúszik a hőmérő higanyszála, attól már nem kell komolyabban tartani. „A pozitív változásokat jobban viseli a szervezetünk, mint a lehűlést – mondja Pintér Ferenc. – Az átálláson túl vagyunk, most már csak alkalmazkodni kell hozzá, például kalóriadús étkezés helyett jöhetnek a könnyebb fogások.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top