Aktuális

Barackpálinka helyett párlatot ihatunk?

Ha elfagyott a barack, akkor a pálinkának valót nem lehet külföldi gyümölccsel pótolni – a gyümölcsléről még várjuk a híreket.

A fagykárokról szóló cikkünkben kiderült, hogy idén kevesebb lesz a gyümölcs, és a gyümölcsfélék közül a barack a legérzékenyebb a hidegre. Ezután elgondolkoztunk azon, hogy idén is kapunk-e majd házi baracklekvárt a vidéki rokonságtól, és később leitatnak-e idei házi barackpálinkával, ha látogatóba megyünk.

Foltokban fagyott el

Barackpálinka helyett barackpárlatot ihatunk?„A virágzási adatok eltérő eredményeket mutatnak, nyolcvan és nulla százalék közötti a kár, de pontosat a virágzás után tudunk majd – mondta el nekünk Fodor Zoltán, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezet igazgatója, aki szerint helyenként lesznek ellátási problémák. – Ahol tartósan –18 fok alá esett a hőmérséklet, ott várhatóan nagyobb méretű kiesés lesz” – mondja.

Európa más baracktermő vidékein, például Spanyolországban és Olaszországban nem voltak ekkora hidegek, így a hazait csak külföldivel lehet majd pótolni. Az azonban nem ugyanaz, és itt nem csak az ízre gondolunk.

Pálinkát csak magyar barackból

Nemrég sokat dolgoztak azon a készítők, hogy pálinka néven csak magyar fán termett gyümölcsből készült rövidet lehessen eladni – ma már ezt „pálinkatörvény” is kimondja. Most viszont úgy tűnik, a vívmány visszaüt. „Ha valóban elfagyott a barack, és esetleg tényleg olyan katasztrófahelyzet áll elő, hogy se Kecskeméten, se Göncön, se Balatonon, se Velence környékén nem terem elég, akkor nem barackpálinka lesz, hanem barackpárlat – magyarázta Vértes Tibor, az Agárdi pálinkafőzde főzőmestere. – Bár ilyen aromájú barackot nehéz máshonnan szerezni, a magyar kajszi egyedi, a pálinkák közül is az egyik legbecsesebb és legjobban keresett termék.”

Egy hozadéka mégis lehet a kemény fagyoknak: A párlatot vélhetően olcsóbban lehet csak forgalmazni, mint az eredetvédett pálinkát. A főzőmester mindenesetre optimistán várja a virágzást: „Olyan még egyszer sem történt, hogy minden területen akkora fagykár lett volna, hogy ne lett volna barack. A hiány a felvásárlási árban mutatkozna meg, de ami barack van, azt mi megpróbálnánk feldolgozni. Megtesszük, ami rajtunk múlik.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top