Aktuális

Indul a verseny a pénzünkért!

Ha körültekintően bánunk a pénzünkkel, és igyekszünk rendszeresen félretenni, akkor vagyonunk lassan, de biztosan gyarapodni fog. De vajon milyen megtakarítási formát érdemes választani attól függően, hogy milyen célból tesszük félre a pénzt?

„A spórolás célja többnyire meghatározza a befektetés időtávját is – például nyaralás, nyugdíj, gyermek egyetemi tanulmányai stb. –, ez pedig meghatározza a választandó termékek körét is” – vázolta kérdésünkre Murányi Ákos, a Raiffeisen Bank szakértője. Számos megtakarítási és befektetési termék közül választhatunk: lekötött betétek, banki kötvények, állampapírok, befektetési jegyek, részvények – ezek a futamidő, a kockázat és a várható hozam szempontjából széles skálán mozognak.

Indul a verseny a pénzünkért! - Milyen lakossági megtakarítást válasszak attól függően, hogy mire spórolok?Mi alapján mérlegeljünk?

Amikor mérlegeljük, hogy mely lakossági megtakarítást válasszuk, a következő szempontokat kell figyelembe vennünk:
Futamidő: Várhatóan mennyi idő múlva lesz szükségünk a megtakarított pénzünkre. Ha hamarosan – ez esetben egy éven belül – várhatóan szükségünk lesz a pénzre, akkor ne válasszunk hosszú távú, kockázatos befektetéseket, mert elképzelhető, hogy csak nagy veszteségek árán tudjuk értékesíteni azt, amikor éppen szükségünk lenne a megtakarításunkra.
Kockázat/várható hozam: A magasabb várható hozamért cserébe jellemzően magasabb kockázatot kell vállalni. A kockázatvállalási hajlandóság egyénenként változik. (Vannak, akik a nagyobb biztonságért cserébe alacsonyabb hozammal is megelégszenek, mások a magasabb várható hozam elérése érdekében nagyobb kockázatú eszközöket is tartanak, vállalva a rizikót, hogy a piaci folyamatok függvényében esetleg nem érik el a remélt nagyobb hozamot, vagy pénzük egy részét akár el is veszíthetik.
Likviditás: Fel kell mérnünk, hogy szükség esetén milyen könnyen tudjuk az adott befektetést felszámolni, milyen gyorsan és mekkora költséggel tudunk a pénzünkhöz jutni. Likviditás szempontjából azok a befektetések a legjobbak, melyeket igény esetén bármikor, kis költséggel fel tudunk számolni és gyorsan a pénzünkhöz juthatunk.

Kockázat vagy biztonság?

Mielőtt a megtakarítási/befektetési lehetőségek között választanánk, minden esetben érdemes alaposan végiggondolni, hogy magasabb hozam reményében mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni. „Azt sosem tudhatjuk előre, hogy egy időszakban mely befektetés lesz a nyerő, de rövid távon jelentős hozamot csak magas kockázatú termékekkel lehet elérni” – emelte ki Murányi Ákos. Bizonyos megtakarítási típusok esetében – pl. bankbetétek, állampapírok stb. – lejáratkor a lekötött pénzt és az ígért kamatot is biztosan megkapjuk, míg más befektetéseknél – a vállalt kockázattól függően – a hozam lehet több is, de kevesebb is, mint például a betéti kamat. A befektetési termékek kockázata általában abban rejlik, hogy befektetett pénzünk hozamára – szemben például az egyszerű bankbetétek után fizetett kamattal – a szolgáltatók jellemzően nem vállalnak garanciát, azt számos külső, előre nem látható tényező is befolyásolja. Kedvezőtlen esetben befektetett pénzünk jelentős részét el is veszthetjük. (Ez utóbbit védik ki a tőkegarantált termékek.)

Akik nem szívesen kockáztatnak, azok számára a lekötött betétek, a likviditási alapok és az állampapírok lehetnek a legideálisabb megtakarítási/befektetési formák, ezek ugyanis a legbiztonságosabbak.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top