Aktuális

Belehalt a vezetés közbeni facebookozásba – Mit mond a KRESZ?

Nálunk is büntetik, de alig bukik le valaki: reggeli villámstatisztikánk alapján kb. minden ötödik szemben autózó kezében mobil van.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Amerikában egy kamionnak ütközött és a helyszínen meghalt egy tizennyolc éves lány, miután vezetés közben kiposztolta a Facebookra, hogy „nagy butaság vezetés közben facebookozni” – írja a Huffington Post. Utólag kiderült, hogy a diáklány éppen a szüleihez utazott haza, és a négyórás úton nagyjából másfél percenként még sms-eket is küldözgetett.

„Szerintem azért csinálhatta, hogy ébren tartsa magát a hosszú úton, de ez nem megoldás – nyilatkozta az összetört anyuka. – A fiatalok azt hiszik, hogy sebezhetetlenek, és a telefon annyira az életük részévé vált, hogy azt gondolják, másra is tudnak figyelni mellette.”

Az eset után a szülők azért kampányolnak, hogy tiltsák be a vezetés közbeni esemesezést, ami az Egyesült Államok ötven államából még tizenháromban megengedett.

Itthon tilos

Magyarországon a szabályok szerint nemcsak a headset vagy kihangosítás nélküli telefonálás, de az esemesezés és a facebookozás is tilos. A KRESZ szerint ugyanis „kézben tartott mobiltelefont” nem használhat a vezető menet közben. Az sem ússza meg elvileg, aki ezt úgy akarná megkerülni, hogy az ölében tartott vagy az autós telefontartóba pattintott mobilon bogarászik.

Megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), ahol kérdésünkre azt közölték: azért is büntethetnek, ha növeljük az esélyét annak, hogy baleset következzen be. „Ilyen minden olyan magatartás, ami elvonja, leköti a járművezető figyelmét, akadályozza a forgalmi helyzet felismerésében vagy a jármű irányításában, például a becsukott szemmel vagy hátrafelé fordulva történő vezetés, de akár valamilyen technikai eszköz kezelése is” – mondták az ORFK sajtóosztályán.

Tavaly 7600-an buktak le, de nem elegen

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Kézben tartott mobilért tavaly 4180 esetben indítottak közigazgatási eljárást, majd miután nyár közepén változott a szabályozás, 3346-szor szabtak ki helyszíni bírságot. Ennél viszont nyilván jóval többször szeghették meg ezt a szabályt az autósok. Akit elkapnak, annak ezt 5–20 ezer forintja bánja, de ha súlyosabb esetről van szó és eljárás indul, akkor sem kerülhet a mobilozás 30 ezernél többe.

„Az utakon viszont viszonylag kevés a rendőr, és a mobilhasználat kizárólag tettenérés esetén büntethető, innentől lényegesen kevesebbszer buknak le vezetők, mint amennyiszer szabályt szegnek – mondta el Gyulainé Dr. Tóth Zsuzsa, a Magyar Autóklub jogásza. – Ha valaki fű alatt esemesezik az ölében, azt nehezen veszik észre a rendőrök, de abból is volt már baleset, hogy valaki a rádiót tekergette vezetés közben. Eltereli a figyelmet a GPS és a beépített tévé is, de nem tudok róla, hogy ilyenért megbüntettek volna valakit.”

„A közlekedésbiztonsági kutatások is alátámasztják, hogy a vezetés közbeni mobilozás balesetveszélyes, mert elvonja a figyelmet, és elfoglalja az egyik kezet, így az ember nem biztos, hogy időben tud reagálni egy váratlan szituációra” – figyelmeztet az Autóklub jogásza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top