Aktuális

Gordon Ramsay vagy Steve Jobs az álomfőnök?

Gordon Ramsay a Pokol konyháján szigorú, de igazságos, Steve Jobsról pedig mindenki tudta, hogy kegyetlen, elviselhetetlen zseni és húzásai olykor embertelenek. Számodra milyen az ideális főnök?
Gordon Ramsay vagy Steve Jobs az álomfőnök?

Az ideális főnök kincset ér, azonban a legritkább esetben határozza meg a személyes szimpátia, hogy valakit milyen főnöknek tartanak kollégái. Gyakori törekvés, hogy a cégen belül barátságos, szinte családias hangulat legyen a dolgozók között, és ne csak a munkahelyükön, hanem azon kívül is legyenek közös programjaik. Az alkalmazottak azonban nem empátiára és nem bratyizásra vágynak, hanem szakértelemre.

A kiszámítható viselkedésen, az elvégzett munka elismerésén túl a legtöbb alkalmazott azt várja el a főnökétől, hogy következetes legyen, megtalálja a legjobb eszközöket munkatársai ösztönzésére, és elvárásai, iránymutatásai világosak legyenek. Az álomfőnök cím kivívásához azonban a legfontosabb, hogy főnök hozzáértően és hatékonyan irányítsa a vezetése alatt állókat. Legalábbis ez derül ki a profession.hu „Milyen a jó főnök?” online kutatásából.

A felmérésből az is látszik, hogy az alkalmazottak nem várják el főnöküktől a kreatív, fantáziadús javaslatokat, de nélkülözhetetlennek tartják a felelősségtudatot és a konfliktuskezelést. Örülnek, hogyha vezetőjük elismeri saját hibáit és tanul belőlük, de amikor a tökéletes főnökről álmodoznak, fontosabb, hogy saját és kollégáik munkáját reálisan értékelje a cég vezetése, és persze ne bánjon szűkmarkúan az elismerésekkel sem. Gyakori gond, hogy a problémák felnagyítva csapódnak le a dolgozókon, a sikerek viszont természetesek, nem jár értük se anyagi, se erkölcsi dicséret. A dicsérő szavak hiánya sokszor fájóbb, mint az anyagi elismerés elmaradása.

Vezetők számára igen elgondolkodtató adat, hogy a munkavállalók többsége elsősorban szakértelmet vár el főnökétől, mégis elégedetlen jelenlegi felettesével, és úgy véli, főnöke képességei és készségei elmaradnak az elvárásoktól. Ez a tény bosszantja leginkább a munkavállalókat, ráadásul a férfiakat jobban, mint a nőket. Szintén feszültséget szül, ha a főnök visszatartja az információkat, igazságtalan, döntéseit személyes érdekek vezetik nem pedig szakmaiak, és stílusa bántó. A kutatás eredményei alapján úgy tűnik, hogy Steve Jobsnál jobb főnök Gordon Ramsay, vagy legalábbis boldogabban dolgozna neki az emberek többsége.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top