Aktuális

Jogosan bilincselték meg az általános iskolásokat

Iskolai randalírozás vezetett a szokásosnál szigorúbb rendőri fellépéshez egy lakiteleki iskolában. Szakértők szerint nem lehet kivételezni nőkkel vagy gyerekekkel.

Bilincsben vitték el az általános iskolásokatElvágják a torkát – ezzel fenyegette egy testvérpár (15 és 16 éves fiúk) osztálytársnőjüket  egy lakiteleki általános iskolában. Így kezdődött a két fiú randalírozása a beon.hu információi szerint. A testvérek ezután fellöktek egy szemeteskukát, és ököllel verték a tanári szoba ajtaját. Ezután hívták a tanárok a rendőröket, hátha ők le tudják csillapítani a dühöngő testvéreket. A fiúk végül a kiérkező rendőrökkel is agresszívek voltak, így a tiszakécskei rendőrőrsre bilincsben vitték el, majd őrizetbe vették őket.

„Nem az számít, hogy fiatal gyerek, férfi vagy nő, amikor meg kell bilincselni valakit, csupán az, hogy mit követett el – mondta Baranyi József, a Rendőrtiszti Főiskolán oktatója a Nők Lapja Cafénak. – Egy nő is lehet nagyon erős és egy férfi is lehet gyenge, ezért nem szabad nemhez kötni a bilincselés szabályait. Még terhes nőre sincs külön szabály, az előírás csak azt mondja meg,  hogy lehetőség szerint törekedni kell arra, hogy az illető ne sérüljön meg és ne legyen megalázó a bánásmód” – teszi hozzá a rendőrségi szakértő.

Te is segítenél valóra váltani egy kisgyerek álmát? Kattints, és legyél te is jó tündér!

„De szeretnék egy biciklit!

 
Amit az előírás szabályoz, az annyi, hogy tilos fém- vagy műanyag huzalt használni, ha nincs kéznél bilincs, és a rendőr nem bilincselhet magához senkit. „Képzeljük el, hogy a bűncselekményt elkövető nagyobb, erősebb a rendőrnél, hát akkor nem sokra megyünk az ilyen bilincseléssel” – jegyzi meg a szakértő. A szabályok szerint több okból is bilincselhet a rendőr: ha ellenszegülnek neki, önkárosítást, támadást kell megakadályoznia, vagy esetleg szökést. De bármilyen bűncselekmény alapos gyanúja miatt bárkit elvihetnek így, akár a munkahelyéről is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top