Aktuális

Balesetnél hamarabb jön majd a segítség

Nemsokára végleg megszűnik a mentők, a rendőrség és a tűzoltóság külön segélyhívó száma – marad a 112, csak jobban fog működni.
Balesetnél hamarabb jön majd a segítség

Amikor igazán nagy baj van, és remegő kézzel próbálunk segítségért tárcsázni, sokszor azt sem tudjuk, melyik számot hívjuk, csak egy csomó nulla villog a fejünkben: 104, 105, 107… de melyik is a mentőké?
Ráadásul ha baj van, sokszor többféle egységnek is minél gyorsabban ki kellene érnie mondjuk egy baleseti helyszínre: ilyenkor csak plusz köröket jelent, ha a rendőrséget és a mentőket külön-külön hívogatjuk.

Ezt a helyzetet egyszerűsíti majd le a 112-es hívószám kiterjesztése: egyetlen szám tárcsázásával minden szükséges segítséghez (mentők, rendőrség, tűzoltók) eljutunk – ráadásul állítólag gyorsabban, mint most. Ezzel párhuzamosan fokozatosan megszűnnek majd a korábbi hívószámok (104, 105, 107).

Az új, úgynevezett egységes segélyhívó rendszer fejlesztése még zajlik, sőt év végéig biztosan eltart. Mindenképp korszerűsíteni kell a rendszert, mert bár a 112-es szám most is hívható, nehézkesen működik, időveszteséggel jár, és nincs lehetőség például arra, hogy a bejelentő helyét meghatározzák.

Az Országos Mentőszolgálat is modernizálta a mentésirányítási rendszerét, ám azt mondják, ez az egységes segélyhívó rendszerrel összekapcsolva is működik majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top