Aktuális

Csúnyán leminősítették a magyar egyetemeket

Összemérték, melyik országokban a legjobb a felsőoktatás. A legtöbb szomszédunk lepipál minket.

Még az ukrán felsőoktatás is jobb a magyarnálEgy új szempontrendszer szerint készült lista a felsőoktatásról, most nem a világ legjobb elitegyetemeit rangsorolták, hanem magukat az országokat az oktatás hatékonysága szerint. Magyarország helyezésével sajnos nem fogunk dicsekedni, a 34. helyen végeztünk a 48-ból.

Megelőztek minket a románok, az ukránok, a görögök és a lengyelek is, de legalább Malajziát, Argentínát és Kínát lehagytuk. A szomszédaink közül csak a szlovákokat és a horvátokat tudtuk lenyomni, és talán a szerbeket is sikerült volna, de róluk nem találtak elég adatot, így kimaradtak.

Még így is megéri a diploma

Az élen az Egyesült Államok végzett, és az első háromba még Svédország és Kanada került be. Az összeállítást egy 21 kutatóegyetemet egyesítő szervezet készítette. Figyelembe vették például, hol mennyi pénzt költenek a felsőoktatásra, hogy mennyire készít fel a munkára az egyetem vagy főiskola, és milyen eredményeket érnek el a kutatók. Számított az is, mennyire van esélye a rosszabb helyzetből induló diákoknak bekerülni a felsőoktatásba.

A legfrissebb állásokat itt keresd!
A legfrissebb állásokat
itt keresd!

Viszont a rossz helyezés ellenére is érdemes nálunk egyetemre járni, ugyanis Közép-Európában a legkevesebb a diplomás munkanélküli, egészen pontosan Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában. Ami lehúzza a helyezésünket, az többek között a pénzhiány, a listából csak hét országban költenek kevesebbet a diplomások kiképzésére, ebben még Mexikó, Thaiföld és Chile is bőkezűbb nálunk. Pedig a lista készítői is azzal indítanak, hogy nincs gazdasági fejlődés jól képzett munkaerő nélkül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top